Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Η Βασιλοπούλα της Φιλερήμου

Μύθος και πραγματικότητα για ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ρόδου.

Μια φορά και ένα καιρό, σε ένα χωριό της αρχαίας Ιαλυσού υπήρχε μια πεντάμορφη κοπέλα, ήταν κόρη του Βασιλιά των Τελχινών.


Ο βασιλιάς που ήταν πολύ δημιουργικός εκείνο το καιρό, έφτιαξε μέσα σε ένα καταπράσινο δάσος με πολλά μονοπάτια, την Ακρόπολη, όπου και έμεναν εκεί.
Η βασιλοπούλα κάθε απόγευμα, έκανε τον περίπατο της μέσα εκεί,  τραγουδώντας. Μια μέρα την είδε ο Θεός Δίας και την ερωτεύτηκε. Κατέβηκε στη γη, πήρε τη μορφή ενός νέου και την πλησίασε, από την ημέρα εκείνη έγιναν αχώριστοι.
Όμως δεν μπορούσε να της πει για τον έρωτα που ένιωθε για αυτή, γιατί έπρεπε να αποκαλύψει και ποιος πραγματικά ήταν. Εκείνη την εποχή η Ρόδος δεχόταν 

πολλές επιθέσεις από τους εισβολείς, λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Όλοι οι λαοί ήθελαν να την κατακτήσουν.Ένα απόγευμα μετά την συνηθισμένη τους βόλτα, ο Δίας έφυγε, να πάει στην πόλη της Ρόδου. Τότε εμφανίστηκαν οι επιδρομείς, η βασιλοπούλα μόλις τους είδε έτρεξε να κρυφτεί. Αυτοί όμως την είδαν και την κυνήγησαν. Τότε εκείνη για να γλυτώσει από τα χέρια τους έπεσε στο γκρεμό και σκοτώθηκε.

Όταν το έμαθε ο Δίας, εξοργίστηκε τόσο πολύ, που σκέπασε όλη τη Ρόδο με ένα μαύρο σύννεφο, για τρεις ημέρες .
Έπειτα πήρε την αγαπημένη του αγκαλιά και την ανάστησε και φυσικά τότε μπόρεσε να της πει ποιος ήταν και πόσο πολύ την αγαπούσε. Κάθε απόγευμα, κατέβαιναν στη γη για να κάνουν την αγαπημένη τους βόλτα και δεν ήταν λίγες οι φορές, που όλο και κάποιος βοσκός τους έβλεπε και νόμιζε πως είχε παραισθήσεις.

Πέρασαν πολλοί αιώνες από τότε και στον 13ο αιώνα μ κάποιος μοναχός έφτασε στη Ρόδο. Όταν άκουσε την ιστορία της βασιλοπούλας συγκινήθηκε και αποφάσισε να πάει να εγκατασταθεί εκεί, φέρνοντας μαζί και μια θαυματουργή εικόνα. Λέγετε ότι την είχε φτιάξει ο Άγιος Λουκάς εκεί έκανε  ένα ναό και δυο παρεκκλήσια, ένα καθολικό και ένα ορθόδοξο.Το 1934 οι Ιταλοί έφτιαξαν μια διαδρομή που απεικόνιζε την πορεία του Χριστού στο Γολγοθά. Σε όλη τη διαδρομή υπάρχουν χαραγμένες οι αναπαραστάσεις του Χριστού προς το σταυρό, είναι μια καταπληκτική δουλειά. Η πορεία τελειώνει πάνω στο λόφο, εκεί που λέει ο μύθος ότι έπεσε η βασιλοπούλα.

Εκεί πάνω λοιπόν, έφτιαξαν έναν τεράστιο σταυρό ύψους 18 μέτρων, με εσωτερική σκάλα,  όπου μπορούν οι επισκέπτες να ανέβουν και να θαυμάσουν από ψηλά ένα πανόραμα. Αυτόν το σταυρό αναγκάστηκαν να τον κατεδαφίσουν, για να μην είναι σημείο προσανατολισμού των συμμαχικών αεροπλάνων και αναστηλώθηκε ξανά, μετά από λίγα χρόνια. Στη Φιλέρημο ακόμα υπάρχουν ερείπια της αρχαίας Ιαλισού, υπάρχουν αρχαίοι ναοί, τάφοι, ευρήματα αρχαϊκής, κλασικής, και ελληνιστικής εποχής. Τα οικόσημα των ιπποτών, κοσμούν αρκετά κτίσματα εκεί, που μαρτυρούν το πέρασμα τους. Επίσης ήταν τόσο κατάλληλο το μέρος εκεί που είχε χρησιμοποιηθεί μάλιστα, για στρατηγική θέση στον Β' παγκόσμιο πόλεμο.

Η Ιστορία της Φιλέρημου, είναι τόσο πλούσια από όλες τις εποχές και κάθε εποχή έχει και την σφραγίδα της.

Εντυπωσιακά ευρήματα υπάρχουν, στο αναστηλωμένο υπόγειο μοναστήρι, του Αγίου Γεωργίου του χωστού, με τις καταπληκτικές τοιχογραφίες του. Στη δυτική πλευρά της εκκλησίας έχει ένα βράχο, όπου άφηναν αφιερώματα λατρευτικού σκοπού,  του θεού Δία και της Αθηνάς. Όπως επίσης η Δωρική Κρήνη που υπάρχει και είναι 3000 χρόνια εκεί.

Όμως η φύση έβαλε  εδώ και το χεράκι της και έκανε την Φιλέρημο πόλο έλξης, για χιλιάδες τουρίστες που έρχονται να θαυμάσουν. Εκτός από τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα και το δασάκι που το εμπλουτίζουν πολυάριθμα παγώνια και μάλιστα λένε ότι επειδή δεν ήθελε η βασιλοπούλα να φύγει από εκεί, ο Δίας αποφάσισε να μεταμορφωθούν σε παγώνια και να μείνουν για πάντα εκεί. Αργότερα απέκτησαν και πάρα πολλά παιδιά,  για αυτό και υπάρχουν τόσα παγώνια εκεί.
Αν βρεθείτε ποτέ στην Ρόδο, θα πρέπει οπωσδήποτε να το επισκεφτείτε και τότε θα νιώσετε ότι τα είδατε όλα στη ζωή σας και ότι εκπληρώθηκε μια μεγάλη επιθυμία της ύπαρξη σας. Θα εμπλουτίσετε τον ψυχικό σας κόσμο με μια τόσο μεγάλη και πλούσια εμπειρία.

Πηγαίνετε και θα με θυμηθείτε!!!!!!

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ: http://www.facebook.com/album.php?aid=11809&id=1485091283&

Μύριαμ Κ. Ρόδος


Σημ. Το άρθρο μου αυτά δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο http://rokar-rokar.blogspot.com/2011/03/blog-post_03.html  Ευχαριστώ τον κύριο Ρουβήμ για την παραχώρηση των συνδέσμων των φωτογραφιών.  

1 σχόλιο:

Konstantinos είπε...

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΟΥ ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ ΜΥΡΙΑΜ..ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ...ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΕΓΩ,ΕΙΜΙ ΜΟΝΟ,ΝΑ ΜΕ ΑΞΙΩΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΕΛΘΩ ΕΚΕΙ ΝΑ ΔΩ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΣΕΣ ΑΛΛΕΣ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΕΙ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!