Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Ο ΒΑΝΑΥΣΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ.

Οι ηλικιωμένοι στις μέρες μας, δέχονται έναν άγριο και βάναυσο ακρωτηριασμό ψυχής. Γιατί ακρωτηριασμό το θεωρώ, όταν διώκονται, εγκαταλείπονται, και περιφρονιούνται από τα ίδια τους τα παιδιά.

Η πρόοδος δυστυχώς, άρχισε να μετατρέπει τους ανθρώπους σε μία άμορφη μάζα, δίχως αισθήματα, κατανόηση και σωστή κρίση. Όταν ένα παιδί φτάνει σε σημείο να βλέπει τον γονιό του βάρος, και θέλει να τον ξεφορτωθεί, για μένα παύει να είναι άνθρωπος, είναι ένα ψυχρό και σκληρό πλάσμα.


Αν καθίσουν και αναλογιστούν με πόσο κόπο, αγάπη, στερήσεις, και φροντίδα τους μεγάλωσαν, δεν θα είχαν τον ίδιο τρόπο σκέψης. Όμως δεν βάζουν καθόλου το μυαλό τους να δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση.


Και έτσι βλέπουμε ένα μεγάλο μέρος των ηλικιωμένων, να ζει μόνο του δίχως φροντίδα, παρέα με την μοναξιά, γιατί δυστυχώς και να τους επισκεφτούν αδυνατούν, λέγοντας δεν προλαβαίνω έχω δουλειά, για μένα είναι φτηνές δικαιολογίες.  


Οι οίκοι Ευγηρίας είναι γεμάτοι από ξεχασμένα γεροντάκια, αν καμία φορά τους κάνουν την τιμή και τους επισκεφτούν, πλημμυρίζουν χαρά, και μιλούν μήνες για αυτή την επίσκεψη. Μιλούν για τα παιδιά τους με τον καλύτερο τρόπο και τα καμαρώνουν, στο δικό τους μυαλό είναι τα καμάρια τους τα παιδιά τους που τα λατρεύουν  και δεν μπορούν να τους κρατήσουν κακία, πάντα τα δικαιολογούν.
 

Ο χρόνος περνάει εκεί μέσα με το να διηγούνται ιστορίες από τα παλιά και μιλούν με θαυμασμό για τα κατορθώματα των παιδιών τους όταν ήταν μικρά. Γίνομαι έξαλλη, όταν ακούω ή διαβάζω, για κάποιο ατύχημα ηλικιωμένων, που πέθανε αβοήθητος και δεν υπήρχε κανείς να του δώσει ένα χέρι βοήθειας, αυτό παραείναι απάνθρωπο.

Υπήρχε στην γειτονία μου ο κυρ Αλέξης ένας ηλικιωμένος 85 χρονών, ήταν καλοστεκούμενος, λεβεντάνθρωπος, περήφανος και ευγενικός. Αυτός είχε ένα παιδί την μονάκριβη του όπως την έλεγε, την είχε καλοπαντρέψει και τις έδωσε και ένα σπίτι, από πάνω έχτισε ένα άλλο και έμενε με την γυναίκα του.  Είχε μια καλή σύνταξη και ζούσε αξιοπρεπέστατα με την γυναίκα του, ώσπου μια μέρα πέθανε η κυρά του  και ήταν απαρηγόρητος.


Η μονάκριβη του τότε τον πολιόρκησε στενά και του πιπιλούσε τα μυαλά να της γράψει το σπίτι. Είσαι μεγάλος του έλεγε για να μην πάθεις κάτι γράψε μου το γιατί θα τρέχουμε μετά.  Πες και πες τον κατάφερε και της το έγραψε, σας πληροφορώ ότι σε ενάμιση μήνα βρέθηκε στο γηροκομείο.  Εκεί τον πέταξε η μοναχοκόρη του.


Θυμάμαι όταν πήγα να τον δώ την πρώτη φορά μου έκανε του κόσμου την χαρά, μα σε λίγο τον έπιασε το παράπονο και άρχισε να κλαίει σαν μωρό παιδί.  Κοίτα που κατάντησα μου είπε. Εγώ τα έχασα για λίγο  και μετά προσπάθησα να του δώσω κουράγιο.  Κυρ' Αλέξη θα έρχομαι κάθε μέρα να σε βλέπω μην στενοχωριέσαι.  Όμως εκείνος ήταν απαρηγόρητος.


Πέρασαν ένας με δύο μήνες, δεν θυμάμαι ακριβώς και πήγα να του κάνω επίσκεψη.  Μπαίνω στο δωμάτιο και ακούω κάποιο γεροντάκι να μου λέει, για τον Αλέξη ήρθες; ναι του λέω, αλλά εν τω μεταξύ άρχισαν να με ζώνουν τα φίδια, δεν τα έμαθες μου είπε; ο Αλέξης μας άφησε χρόνους, πάγωσα για λίγο τον κυρ' Αλέξη τον αγαπούσα σαν παππού μου. 
Ο άνθρωπος πέθανε πιο γρήγορα από το μαράζι, ξέρετε τι είναι να χάνει τον άνθρωπο του  και αμέσως μετά να τρώει το δεύτερο χαστούκι, να τον διώξουν από το σπίτι του αντί να του δώσουν αγάπη και στοργή;

Γι' αυτό σας λέω η πρόοδος μας έκανε αγρίμια, στα παλιά χρόνια οι γέροντες είχαν τον πρώτο λόγο, όλοι τους σεβόντουσαν και έπαιρναν την γνώμη τους. Επειδή ένας γέροντας έχει σπουδάσει την ζωή, μέσα από τα παθήματα και τα λάθη τόσων χρόνων, έχει μάθει και έχει φιλοσοφήσει την ζωή. Ακόμα και στην εκκλησία του Δήμου, ο πρεσβύτερος ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία γιατί ήταν ο σοφότερος. Τώρα πως ανατράπηκαν οι ρόλοι; δεν μπορώ να καταλάβω.


Επομένως για να έχουμε μια υγιή κοινωνία, πρέπει όλα τα μέλη να είναι ενωμένα και όχι τα μισά. Οι νέοι παραπονιούνται, πως δεν έχουν να αφήσουν κάπου τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα να τα πάνε σε παιδικούς σταθμούς η σε καμιά νταντά. Έτσι όμως αυτά νοιώθουν ότι τους λείπει η αγάπη, και αργότερα βγαίνουν προβληματικά με ένα σωρό ψυχολογικά προβλήματα.


Τι πιο υγιές να μεγαλώνουν με τον παππού και την γιαγιά, αν βέβαια δεν αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας. Αυτοί θα τα μεγαλώσουν με αγάπη και φροντίδα  και σίγουρα θα τα συμβουλεύουν, για τους κινδύνους της ζωής. Οι ηλικιωμένοι πρέπει να είναι μαζί μας και να τους δίνουμε μικρούς ρόλους για να μην νοιώθουν άχρηστοι, έτσι θα έχουν αυτοπεποίθηση και αγάπη για την ζωή  και δεν θα κινδυνεύουν από κάποιο ατύχημα.


Σας παρακαλώ μην τους σπρώχνετε στην άνοια, την κατάθλιψη, και τον μαρασμό βοηθήστε τους όσο μπορείτε αγκαλιάστε τους, και να σας πω εδω και μια παροιμία που λένε οι παππούδες στους νεότερους, ίσως σας βοηθήσει να δείτε καθαρότερα τα πράγματα.


Εκεί που ήσουν ήμουνα και εδώ που είμαι θα έρθεις, καταλάβατε; αύριο θα είναι η σειρά σας όταν γεράσετε, θα έχετε ίδια αντιμετώπιση από τα δικά σας παιδιά, δείξτε λοιπόν το καλό παράδειγμα.  Αργότερα θα δείτε και να σας προσέξουν και εκείνα.
 

Μύριαμ Κ. Ρόδος
  
Σημ. Το άρθρο μου αυτά δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο http://rokar-rokar.blogspot.com/2011/09/blog-post_27.html  Ευχαριστώ τον κύριο Ρουβήμ για την παραχώρηση των συνδέσμων των φωτογραφιών.  

6 σχόλια:

Konstantinos είπε...

ΑΓΑΠΗΤΗ ΜΥΡΙΑΜ,
ΠΑΛΙ,ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΘΗΞΕΙΣ...
ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΟΠΩΣ ΜΕΧΡΙ ΧΘΕΣ ΕΚΑΝΑ,ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΩ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ.ΒΛΕΠΩ ΟΜΩΣ,ΠΩΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗΚΕ Ο ΧΟΡΟΣ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΜΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΠΟΤΕ,ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΤΕ ΤΟ ΣΦΑΛΜΑ ΣΑΣ. ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ,ΝΑ ΛΕΤΕ,ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ;;;ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΤΟ ΖΗΤΑΤΕ..
ΛΥΠΑΜΑΙ,ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΤΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ,ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΣΑΝ..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΣΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΥΡΙΑΜ,ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Μύριαμ είπε...

Καλησπερα Κωνσταντινε, εμεις ειμαστε συνεχεια των ηλικιωμενων,οπως επισης ειμαστε ανθρωποι φθειρτοι. Αν δεν σεβομαστε λοιπον τους ηλικιωμενους που τοσα μας προσφεραν αυριο μεθαυριο θα εχουμε την ιδια μοιρα. Μην ξεχναμε οτι σε αυτη τη γη δεν ειμαστε ουτε αιωνιοι ουτε παντα νεοι, μοιραια θα τιμωρηθουμε γιατι παντα υπαρχει η θεια δικη, και θα εχουμε την ιδια αντιμετωπιση. Χαιρομαι παρα πολυ που παντα μου απαντας και παιρνεις μερος σε ευχαριστω παρα πολυ γιαυτο

Konstantinos είπε...

ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΤΩΡΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ,
ΣΟΥ ΕΓΡΑΦΑ,ΠΩΣ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗΣΗΣ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ,ΕΓΚΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΛΕΙΨΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΩΣ,,,,,ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΡΑΤΟΣ,ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ,ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ..ΑΡΑ,ΦΤΑΙΜΕ ΚΙ'ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ..ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗ.ΤΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΑΝΕ ΜΕ,ΤΟ ΡΕ,ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟ Μ....Α,,ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΛΕΞΙΚΟ ΜΑΣ,ΣΒΥΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΓΛΩΣΣΑ,ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ..ΜΠΑΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ,ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΗΣΕΙ,ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥ,ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ..ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΦΙΛΑΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ,ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΝΑΠΗΡΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΒΟΗΘΟΥΜΕ ΤΟΥΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥΜΕ ΕΜΠΟΔΙΑ -ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΤΛ -ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ..ΣΤΕΛΝΟΜΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ,ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΕΞΩ - ΚΟΡΕΣ ΜΑΣ-ΒΑΜΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΜΑΛΛΙΑ ΤΡΙΚΟΛΟΡΕ,ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ..ΝΕΟΙ,ΜΕ ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΣΤΟ ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΑΝΤΙ ΒΙΒΛΙΑ..ΤΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΠΑΤΕΡΑ-ΜΗΤΕΡΑ,ΝΑ ΜΑΣ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΓΕΡΟ ΚΑΙ ΓΡΗΑ,ΚΤΛ..ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ;;;; ΠΡΩΤΑ ΑΠΌΛΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΣ,ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ..ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ;;; ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΜΑΛΩΣΟΥΝ,ΝΑ ΤΑ ΣΥΝΑΙΤΗΣΟΥΝ,ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΔΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ;;; ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ,ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ,ΕΚΚΛΗΣΙΑ..ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥΣ.;;;; ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΜΑΘΕΙ ;;;ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΥΔΩΣΙΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ,ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ - ΚΡΑΤΟΣ - ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ -ΠΟΔΑΡΙΑ -.ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ,ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΙΩΝΙΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ,ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ,ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ,,,ΣΤΟ ΣΕΞ,ΤΣΙΓΑΡΑΚΙΑ,ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ..ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ,ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΑΝΕΠΤΥΞΕΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΥΤΟ,ΚΑΙ ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ. ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΝΑ ΣΟΥ ΡΙΞΕΙ ΔΙΚΙΟ,ΕΚΑΝΕΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΒΗΜΑ ΣΤΟ ΝΑ ΨΑΞΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ,ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΡΙΖΑ ΜΑΣ,ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΑΜΕΝΗ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ,- ΑΛΛΟΣ ΛΙΓΩΤΕΡΟ,ΑΛΛΟΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ - ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΕΔΑΦΗΣΕΙ..Σ'ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΜΑΣ, ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ..ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙΣ ΤΑ ΜΜΕ ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΑΣ,ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΟΛΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ,Μ'ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΟΑΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ,,,ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΑΠΟΓΕΥΜΑ !!!!!

Μύριαμ είπε...

Καλημέρα Ντίνο, έθιξες πολύ σωστά το θέμα των νέων και το πως μεγαλώνουν με ελευθέρια αλλά όχι με τον σωστό τρόπο. Από το σπίτι ξεκινάει η παιδεία όπως πολυ σωστά λες και εγώ αυτό πάντα υποστηρίζω. Αν πάρουν την σωστή βάση απο εκεί και μετά από το σχολείο πιστεύω θα βγουν καλύτερα άτομα στην κοινωνία.Ο σεβασμός προς τους μεγαλύτερους είναι αναγκαίος να υπάρχει από την παιδική ηλικια. Να αγαπάς το παιδί σου δεν σημαίνει να του αφαιρείς τον σεβασμό που πρώτα από όλα πρέπει να του μάθεις. Έχουν παρερμηνεύση την λέξη ελευθερια με την ασυδωσία εδώ πιστεύω είναι το λάθος.

Dimos Karlos είπε...

Oι ηλικιωμένοι που στα νιάτα τους ΠΕΤΑΞΑΝ τα παιδιά τους σε ιδρύματα για να κάνουν τη ζωή τους, να διασκεδάσουν χωρίς το βάρος ενός μπάσταρδου στα χέρια τους και ο κύκλος της ζωής τους κλείνει,τι συμπεριφορά θέλουν??????????????
Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις

Μύριαμ είπε...

Εσύ πας αλλού Δήμο, δεν είναι όλοι έτσι και πίστεψε με δεν αξίζουν τέτοια αντιμετώπιση. Ξέρεις πόσοι γονιοί πάλεψαν με το να σφουγγαρίζουν σκάλες και να κάνουν τις πιο άθλιες και εξευτελιστικές δουλειές ώστε να μην λείψει τίποτα στα παιδιά τους; και πόσοι τα σπούδασαν με στερήσεις για να τους δώσουν ένα καλύτερο μέλλον; Και όμως αυτοί οι γονείς βρίσκονται στο γηροκομείο για το ευχαριστώ που τους μεγάλωσαν με όλα τα καλά.