Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

H ΡΟΔΟΣ ΦΛΕΓΕΤΑΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ

Δεν υπάρχει πιο λυπηρό θέαμα, από το να βλέπεις τον τόπο σου να καίγεται. Η Ρόδος μας έχει δοκιμαστεί πολλές φορές από το απαίσιο τέρας, που λέγεται φωτιά. Μερικές φορές ευθύνεται η αμέλεια των ανθρώπων και άλλες πάλι, από εμπρηστές που ζηλεύουν το σμαραγδένιο νησί μας και θέλουν να το αφανίσουν. Χτες είχαμε πάλι το καταραμένο τέρας και μέχρι στιγμής, έχει καταφάει τριάντα χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης. Ο πόνος όλων των Ροδιτών είναι μεγάλος, με αυτοθυσία πολλοί εθελοντές, πολίτες και πυροσβέστες, παλεύουν άνισα με το τεράστιο, καταραμένο τέρας. Η πολιτεία αν και έχουμε ζητήσει αρκετές φορές, να μας στείλει επαρκή  εξοπλισμό και πυροσβέστες, κωφεύει. Περιμένει δηλαδή να μας κατασπαράξει το τέρας και μετά να μας στείλει βοήθεια. Τα πνευμόνια της Ρόδου αυτή την στιγμή είναι κατάμαυρα από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα, της καταστροφικής φωτιάς.

Θυμάμαι πριν δυο χρόνια σε μια βόλτα μας  στις πεταλούδες, βλέπαμε γύρω μας ένα νεκροταφείο. Δέντρα καμμένα, χώμα μαυρισμένο, ήταν σαν να περνούσαμε από τα καζάνια της κόλασης. Το νησί μας διαθέτει πανέμορφες δασικές εκτάσεις, που χαίρεσαι να κάνεις την βόλτα σου και να τις θαυμάζεις. Αλίμονο όμως αν περάσεις από ένα καμένο δάσος. Ο πόνος σου σφίγγει  την καρδιά, στην ξεριζώνει, χωρίς υπερβολές. Χιλιάδες φορές ομάδες εθελοντών, μαθητών, προσκόπων και άλλων φορέων που αγαπούν τον τόπο μας, έχουν πάει για αναδάσωση και άλλες τόσες φορές μας έχουν κατακάψει τα βρωμερά χέρια των εμπρηστών. Ένα δέντρο εκτός από την ομορφιά του, μας δίνει και τις ευεργετικές υπηρεσίες του. Μας δίνει το οξυγόνο για μια καλύτερη και υγιεινή ζωή. Ένα δέντρο είναι αδελφάκι του ανθρώπου ή μάλλον ο καλός του άγγελος. Φροντίζει να τον προστατεύει από πολλά κακά, από πλημμύρες, μόλυνση του περιβάλλοντος και του δίνει ψυχική γαλήνη κοιτάζοντάς το. Επίσης είναι ζωντανός οργανισμός και μάλιστα, πιο ανθεκτικός στο χρόνο από εμάς. Αν λοιπόν αφήνουμε την πολύτιμη αυτή  ζωή να καίγεται, σίγουρα θα παρασύρει και εμάς σε αυτό τον θάνατο. 

Αν είχα μπροστά μου έναν εμπρηστή θα του έκαιγα τα χέρια, πρώτον για να μην ξανακάψει ούτε κλωνάρι και δεύτερον, για να καταλάβει και να νιώσει τον πόνο, που προξενεί σε ένα δέντρο και σε όλους εμάς.
Αν είχα μπροστά μου έναν πολιτικό, θα τον χαστούκιζα για να μάθει να σέβεται τον πλούτο και το οξυγόνο του νησιού μου. Αν είχα μπροστά μου τον Θεό, θα τον παρακαλούσα να κοιτάξει και να προστατέψει το νησί μας. Αν είχα μπροστά μου, κάποιον που ευθύνεται με την αμέλεια του για την πυρκαγιά, θα τον έφτυνα και θα του έλεγα να κοιτάξει την βιβλική καταστροφή που προξένησε. Θλίβομαι και κλαίω από χτες, όταν κοιτάζω την καταστροφική πορεία του αδίστακτου τέρατος, με τι πύρινες γλώσσες. 

Δεν μπορώ να συνεχίσω να σας λέω τα συναισθήματα που νιώθω, γιατί πονώ ακόμα περισσότερο. Θέλω μόνο να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους απλούς πολίτες αλλά και το σώμα των πυροσβεστών, τους αεροπόρους των πυροσβεστικών αεροσκαφών, τα φανταράκια μας και σε όσους άλλους βρίσκονται από χτες στην φωτιά και με αυτοθυσία παλεύουν για να την σβήσουν.  Κουράγιο παιδιά εμείς θα αντέξουμε και αυτή την καταστροφή και πάλι θα αναστήσουμε τα δικά μας δάση. Έτσι για πείσμα όλων αυτών, που συμβάλλουν με κάθε τρόπο, για να μας καταστρέψουν. 

Μύριαμ Κ. Ρόδος

12 σχόλια:

Μύριαμ είπε...

Ευχαριστώ πολύ τον φίλο μας Κώστα Χατζηχριστοδούλου, για το βίντεο που μας παραχώρησε.

Unknown είπε...

ΑΓΑΠΗΤΗ ΜΥΡΙΑΜ,ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΟΥ ΡΟΔΙΟΙ,,
ΝΟΕΡΑ ΣΥΜΠΑΡΙΣΤΑΜΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΑΣ,ΕΥΧΟΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΘΕΟ ΜΑΣ ΝΑ ΣΚΥΨΕΙ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΣΑΣ ΑΛΛΑ,ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΛΙΨΗ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ,ΜΥΡΙΑΜ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΡΟΔΙΩΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Η ΠΟΛΗΤΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΕΙ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ,ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΤΟΙΧΟ,ΑΦΟΥ ΠΟΛΗΤΕΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ . ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ,ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ..ΓΙ'ΑΥΤΟΥΣ - ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΥ ΜΕΝ ΑΛΛΑ Η ΩΜΗ ΑΛΗΘΕΙΑ -ΜΑΛΛΟΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΑΝ .. ΜΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΡΥΦΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ,ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΙΑΣΟΥΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΕΞΩ,… ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ,ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΟΣ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΚΑΙ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΒΕΝΖΙΝΗ,,ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΒΕΒΑΙΑ,ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΝ ΕΝΤΟΛΗ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ..ΕΤΣΙ ΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ..ΥΠΟΜΟΝΗ,ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Μύριαμ είπε...

Κωσταντίνε δεν μπορώ να σου πω ακριβώς πως νιώθω. Είναι ένα πολύ άσχημο συναίσθημα μαζί με την οργή και τον πόνο

Ανώνυμος είπε...

Μυριαμ εζησα 10 χρονια στο νησι και το αγαπησα θα θελα να πω ομως οτι ετσι οπως το αγαπησαμε εμεις οι ξενοι δεν το αγαπησατε εσεις οι ντοποιοι,αν δεις δρασεις καθαρισμου θα δεις οτι και εκει λιγοστοι ειναι οι ροδιτες ας μην τα ριχνουμε παντα ολα στους αλλους ας κανουμε ολοι την αυτοκριτικη μας .τη επρεπε να κανουμε για να μην φτασουμε σ αυτο το χαλι..

Μύριαμ είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε φίλε μου, οι Ροδίτες αγαπάνε πολύ τον τόπο τους και τον πονάνε. Πολλές φορές εθελοντές από διάφορες ομάδες του τόπου μας και καθαρίζουν και αναδασώνουν περιοχές που στο παρελθόν είχαν πάλι καεί και ρίχνονται με ζήλο και αυτοθυσία στην φωτιά. Υπάρχουν και οι ασυνείτοι αλλά ευτυχώς είναι λίγοι. Την κριτική την κάνω στην κάθε κυβέρνηση που μπαίνει και μας αγνοεί. Πάρα πολλές φορές ζητήσαμε εξοπλισμό για τέτοιες καταστάσεις αλλά δυστυχώς πάντα βρίσκουμε εμπόδια. Αν είχαμε επαρκή εξοπλισμό ίσως προλαβαίναμε το κακό. Πάντως χαίρομαι που αγαπάτε τον τόπο μας και μας βοηθάτε σας ευχαριστώ πολύ γιαυτό.

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί απο αμέλεια να ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά στο νησί μας…αλλά από την αμέλεια των υπευθύνων η Ν.Ρόδος έγινε στάχτη… γιατί χειρότερο από το… πολύ αργά …είναι το… ποτέ…και κάποιοι υπεύθυνοι δεν πήραν ΠΟΤΕ στα σοβαρά … την πρόληψη

Unknown είπε...

δεν εχω λογια..!!! φτου τους δεν ωτρεποντε ΚΑΘΟΛΟΥ...δεν εχουν αισθηματα...αν εννοιωθαν εστω και λιγο..δεν θα γινοντουσαν ολα αυτα !! ντροπη και εσχος!! εγω μονο αυτο εχω να πω..!! πολυ ασχημο συναισθημα..οργη κ πονος μαζι !!! ειδα το βιντεο και δακρισα!!! φτου σας και παλι ξευτιλισμενα πλασματα ...!!!! 15 χρονον κ ποναω !!! εσεις ολοκλιρα γουρουνια δεν σας απασχολει καθολου...!!! θα επρεπε να ντρεπεστε ρεε...να το καναμε σε εσας να δουμε πωσ θα νιωθατε ρε...!!-.- φτου..φτου και παλι φτου σας..!!!! -.- αχαριστοι...οπος θελετε τα λευτα τις βολτες και την φροντιδα αλλα και την ΑΓΑΠΗ ετσι θελουν και τα δασοι και τα φυτα !!! εχουν ΨΥΧΗ και ΑΥΤΑ..!!! δεν ειναι τυχεο που υπαρχουν..!!!! τελος παντων ! οτι και να πω λιγο ειν..!!! εχω στεναχωρεθει πολυ...!!! λυπαμαι......

Unknown είπε...

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΦΙΛΗ ΜΑΣ ΜΥΡΙΑΜ ΠΟΥ ΤΥΧΕΝΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΗ ΚΑΛΗ ......ΣΟΡΡΥ ΜΥΡΙΑΜ ΑΛΛΑ Η ΚΟΠΕΛΙΤΣΑ evaki sam ΣΕ ΞΕΠΕΡΑΣΕ .......ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΛΙΤΣΑ ΠΑΡΟΛΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ .........ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΦΡΑΠΕ ............

Μύριαμ είπε...

Ευάκι μου συγκλονίστηκα με το σχόλιο σου, ένα δεκαπεντάχρονο να είναι τόσο πολύ συνειδητοποιημένο και να αγαπάει τόσο πολύ την φύση με συγκίνησες αλήθεια. Να σε χαίρεται κούκλα μου η μάνα σου. Πονάμε όλοι μας για κάθε δέντρο που καίγεται, είναι σαν μας αφαιρεί χρόνια από την ζωή μας και μακάρι να μην υπάρξει άλλη τέτοια καταστροφή. Όσο όμως υπάρχουν ασυνείδητοι θα υπάρχουν και μεγάλες καταστροφές, ευχή μας να σταματήσει εδώ το κακό.

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου είπε...

Δεν εχω λόγια να περιγράψω την θλίψη που νιώθω. Απλά είναι αναπάντεχο να βλέπεις τον τοπο σου να καίγεται. Ένα τόσο όμορφο νησί έχει καρβουνιασει για άλλη μια χρόνια. Κρανίου τόπος η νότια Ρόδος, ο,τι ειχε απομείνει κάηκε ολοσχερώς απο τον πύρινο κλοιό που εξαλείφει το πράσινο του νησιού. 16 χρονών πλέον και βλέπω τι είναι πραγματικά η Ελλάδα. Μια πανέμορφη χώρα, με όμορφους ανθρώπους και ανόητους πολιτικούς οι οποιοι βλέπουν τους ανθρώπους να πονουν μα παρόλα αυτά δεν κάνουν τίποτα από το να κοιτούν τα οικονομικά τους συμφέροντα. Κάτι λοιπόν πρέπει να συμβεί. Ολα αυτά οφείλονται στην ένδεια δασοπροστασιας και βέβαια στις λάθος επιλογές των Ελλήνων πολιτών. Άλλωστε μια ζωη αποκομμένους μας έχουν τους δωδεκανησιους από την υπολοιπη χώρα μολονότι τα νησια μας αποτελούν κυρία πηγή εσόδων. Συνεχίστε λοιπόν να καιτε, να μολυνετε και να μην ασχολείστε με το περιβάλλον και θα σας πω μετά τι μέλλον θα έχει αυτή η χώρα!!

Σορωνίατης είπε...

.......
Εγω αν ειχα αυτον τον ΒΛΑΚΑ.....Γιατι μονο ετσι μπορεις να τον χαρακτηρίσεις....Δεν θα του εκεγα τα χέρια....Δεν θα τον Σκότωνα....Θα του έδενα μια Πέτρινη μπαλα στο ποδι και θα τον έριχνα μεσα στα αποκαΐδια που αυτος δημιούργησε να φυτεύει ενα - ενα τα δεντράκια μηπως και καταλάβει τι εκανε.....Αλλα πραγματικα οπως σε καθε φωτια στην οποια πιάνουν οι αρμόδιες αρχες αυτους τους κάφρους τους αφήνουν ελεύθερους...Ετσι θα γίνει και τωρα.....Εμενα η ΚΑΡΔΙΑ μου ράγισε 2 φόρες σε μια μέρα....Οταν ξεσπασε η φωτια στο χωριό μου...Την Σορωνή....Στο ποιο ομορφο Αλσος τον Αγιο Σουλα.....Ράγισε η καρδια μου γιατι κεγοταν το αλσος που τόσο αγαπούσα...Το αλσος που καναμε τα πάντα για να το ομορφίνουμε....Φτιάχνοντας παρκο για τα ελαφακια μας....ΤΟ οποιο εγινε στάχτη...Και δημιουργόντας δεντροφυτεύσεις για παλαιοτερες πυρκαγιες....Ολα αυτα χαθηκαν ξαφνηκα για εναν ΜΑΛΑΚΑ τον οποιο ποτέ δεν βρήκαν.....Αλλα ποιο πολυ ράγησε η καρδια μου γιατι δεν μπορούσα να είμαι και εγω εκει με τους αλλους φιλους της ηλικειας μου...Μιλαμε για παιδια 15 χρονων μεχρι και 13...Να καταπολεμούν οσο μπορουν μαζι με ολους τους εθελοντες και πυροσβεστες αυτο το ΤΕΡΑΣ που λεγεται ΦΩΤΙΑ.....Εμείς η νεολαία Σορωνης...Και ο Σύλλογος Περιβάλλοντος του χωριού αλλα και άλλοι εθελοντές δεν θα αφήσουμε ποτε κανένα να ξανα "αγγίξει" το ομορφο Αλσος μας...Θέλαμε πολύ να παρεβρεθούμε και εμεις η πιτσιρικαρία στην φωτια αυτην...Αλλα η απόσταση και η ηλικεία μας μας εμποδίζει :/

Μύριαμ είπε...

Βλέπω με μεγάλη μου χαρά, πως η νεολαία μας είναι άτομα συνειδητοποιημένα και με επίγνωση των πολιτικών πραγμάτων της χώρας μας. Γιατί αλλιώς μας τους παρουσιάζουν. Είναι χαρά μου να βλέπω να παίρνουν θέση από τέτοια ηλικία και να δηλώνουν τον πόνο και την οργή τους για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Αγαπητοί φίλοι, Δημήτρη και Σορωνιάτη, μέσα σε αυτή την καταστροφή χαίρομαι για ένα πράγμα μόνο, ότι δηλώσατε την παρουσία σας και ότι αγαπάτε τον τόπο μας, σας ευχαριστώ πολύ. Αυτό μου δείχνει ότι για την Ελλάδα μας τίποτα δεν χάθηκε και πως η νεολαία είναι
εδώ, δυναμική και αποφασισμένη, να ανακόψει στο μέλλον την πορεία των ανάξιων πολιτικών της χώρας μας.