Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Το Άγιο κάστανο

Μια φορά και έναν καιρό, σε μια όμορφη και ηλιόλουστη χώρα, εμφανίστηκε ένα μαύρο σύννεφο. Από τότε, τίποτα δεν λειτουργούσε φυσιολογικά, αφού οι άνθρωποι είχαν τρελαθεί. Ξαφνικά στην χώρα αυτή, είχε χαθεί η λογική και οι άνθρωποι άρχιζαν να κάνουν πράγματα χαζά. Ξεκίνησαν να βάζουν άχρηστους βασιλιάδες που  λεηλατούσαν την χώρα. Έπειτα, άρχισαν να χάνουν τις δουλειές  και τα σπίτια τους, αλλά αυτοί όμως, ήταν μες στην τρελή χαρά. Φανταστείτε, πως άρχιζαν να λατρεύουν τους ανθρώπους, που έβλεπαν σε ένα χαζοκούτι και τους έκαναν Θεούς.

 Μετά άρχισαν να λατρεύουν ότι έβρισκαν μπροστά τους. Ένα κάστανο εκείνο τον καιρό, είχε την τιμητική του. Η ιστορία του κάστανου έχει ως εξής: Κάποτε ήταν ένας σπουδαίος μοναχός που αγαπούσε  πολύ τον Θεό, όλη μέρα προσευχόταν και έτρωγε ελάχιστα. Μέσα στην  διατροφή του, πρώτη θέση, είχαν τα φρούτα και τα κάστανα. Έτσι λοιπόν μια μέρα, έβρασε κάστανα για να φάει, όμως ένα κάστανο διέφερε πολύ. Ήταν πιο σκούρο και πιο λαμπερό και λυπήθηκε να το φάει,  το άφησε λοιπόν στην άκρη.  Μα, μέχρι να το αφήσει κάτω, το κάστανο ίδρωνε και ξανά ίδρωνε από την αγωνία. Την άλλη μέρα, πάλι τα ίδια, το έπιασε και αφού  το είδε έτσι λαμπερό, το άφησε πάλι στην θέση του. Η καρδιά του κάστανου, πήγε να σπάσει, ο ιδρώτας έτρεχε ποτάμι από το πρόσωπό του, τα δόντια του τρίζαν από φόβο, μην τυχών το ρίξει στην φωτιά.  Όπως καταλαβαίνετε, αυτό ήταν ένα μαρτύριο για το καημένο το κάστανο και έτσι μάλλον θεωρήθηκε πως μιμήθηκε τους αγίους που μαρτυρούσαν και ορίστε, έγινε και αυτό, το άγιο κάστανο. 

 Σαν πέθανε ο γέροντας, έγινε Άγιος, καθώς είχε ενάρετη ζωή και κάποιοι θέλησαν να επωφεληθούν από αυτό. Έβαλαν τότε μπροστά  το πανέξυπνο μυαλό τους και ως εκ θαύματος, βάφτισαν το καημένο το καστανάκι, Άγιος Κάστανος. Μερικοί έτρεξαν να το προσκυνήσουν, χωρίς να σκεφτούν πως γίνεται ένα κάστανο να κάνει θαύματα. Νομίζω περιμένουν τον Άγιο Κάστανο να τους ρίξει ευχή και να γίνουν καλά ή να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες τους. 

Όπως και να έχει τα πράγματα σε κάποιους έδειχναν λογικά. όπως με τους κακούργους ληστές Βασιλιάδες που έβαζαν, βάζουν και θα βάζουν μέχρι να τους αποτρελάνει σαν χώρα. Αυτά για τον Άγιο Κάστανο, και έτσι ο άγιος Κάστανος έζησε καλά, χωρίς να φαγωθεί και εμείς καλύτερα που ζήσαμε και αυτό το παράλογο. 

Θα έχουν πολλούς λόγους οι μετέπειτα γενιές να μας κοροϊδεύουν. Φανταστείτε τα γέλια τους, μέχρι και πεθαμένους θα αναστήσουν από την πολύ οχλαγωγία και όχι άδικα. 
  Για να μην παρεξηγηθώ, δεν τα έχω με τους Άγιους αλλά με τα παράλογα που σκέφτονται κάποιοι και εκθέτουν την πίστη μας.

Μύριαμ Κ. Ρόδος


2 σχόλια:

aetospeyky είπε...

ΧΑΙΡΕΤΑΙ.ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΛΙΓΟ,ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΜΩΣ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΑΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΥΜΕ ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΘΑ ΑΡΚΟΥΣΕ ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΑΝΟ ΟΠΩΣ΄΄ ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΤΡΑΒΗΓΜΕΝΟ.ΓΙΑΤΙ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΑΝΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΚΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΙ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΟΙ ΤΗ ΠΙΣΤΗ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΙΣΤΕΩΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΦΟΔΡΗ ΚΑΙ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΘΕΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΜΟΥ.

Μύριαμ είπε...

Καλησπερα σας,εχετε δικιο το παρατραβηξα λιγακι, μα μου φανηκε αστεια η υπερβολη αυτη. Θαυματα φυσικα και υπαρχουν και οποιος τα αμφισβητει θα πει πως ειναι μακρια απο τον δρομο του Θεου και συνεπως τυφλος για να μπορεσει να τα δει. Ευχαριστω παρα πολυ για την κριτικη σας, χαρα μου ειναι να μου λενε οι ανθρωποι την γνωμη τους.