Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2015

Φιλη πραγματικη

Η φιλία είναι τόσο δύσκολο πράγμα στην εποχή μας, μια και ξέφτισαν οι ανθρώπινες αξίες, και πάγωσαν των ανθρώπων οι καρδιές.  Τι είναι λοιπόν η λέξη φιλία και τι σημασία έχει για όλους εμάς. Φίλη θα πει να είσαι με κάποιαν που θα μπορείς να μοιραστείς όλα τα συναισθήματα, τον πόνο, την χαρά το γέλιο, τα όνειρα σου μικρά ή μεγάλα και αυτή να αισθάνεται ότι της λες σαν να είναι κομμάτι δικό σου. Φίλη είναι η προέκταση του εαυτού μας, που μπορούμε άνετα να της πούμε τα πάντα και να πάρουμε και κάποια συμβουλή αν χρειαστεί. Φιλία είναι αυτό το δέσιμο που υπάρχει στους ανθρώπους, η ανιδιοτελής σχέση. Είναι αυτό που λέμε πως έχουμε κάποιον ώμο να κλάψουμε αν χρειαστεί ή να γλεντήσουμε μια μεγάλη χαρά, και να την μοιραστούμε, μαζί με την φίλη μας. Θέλει μεγάλη προσοχή όμως, γιατί υπάρχει η λυκοφιλία πολύ καλά καλυμμένη, από ένα δήθεν ευγενικό και γλυκό χαμόγελο. Υπάρχουν αυτές οι φιλίες, που δίνουμε τα πάντα από τον εαυτό μας και είναι λάθος μεγάλο, γιατί μετά αν σε προδώσει,  θα χάσεις την εμπιστοσύνη σου στους ανθρώπους.

Δεν είναι και λίγες φορές που βλέπουμε μια δήθεν φίλη να μας κατηγορεί την κολλητή της και να μας αποκαλύπτει πράγματα για εκείνη, που έπρεπε να τα είχε σφραγίσει μέσα της. Η φίλη είναι σαν τον εξομολογητή, που ακούει, συμβουλεύει αν μπορεί, δίνει κουράγιο σε κάποιες δύσκολες καταστάσεις και είναι πάντα δίπλα σου όταν την χρειαστείς. Η φίλη φίδι διαφέρει πολύ από την καρδιακή σου φίλη, έχει μέσα της τον φθόνο και όταν σε δει να προοδεύεις ή να χαίρεσαι, λυσσάει  μέσα της και θέλει να στο χαλάσει αυτό. Είναι συχνό φαινόμενο η προδοσία από φίλη, που στην ουσία βέβαια δεν ήταν ποτέ φίλη, απλά έτσι νόμιζες εσύ.  Γιατί πιστεύεις, πως όλοι είναι καλοπροαίρετοι και ειλικρινείς, σαν εσένα. Όταν δείτε λοιπόν, άνθρωπο να σας κατηγορεί κάποιον άλλο άνθρωπο, που στην ουσία έχει δεσμό φιλίας, καλό είναι να την κάνετε με ελαφριά πηδηματάκια, όπως λέμε στην καθομιλουμένη. Φυσικά, είναι βέβαιο, πως τα ίδια και χειρότερα θα λέει και θα κάνει και σε  εσάς. Ίσως μάλιστα να σας χαλάσει και το σπίτι αν την βάζετε μέσα. Στο σπιτικό μας, να ξέρουμε, ποιαν βάζουμε και αν πρέπει να την βάζουμε, υπάρχουν και οι αντροχωρίστρες κορίτσια προσοχή, άπειρα τα παραδείγματα της ζωής.

Δεν χρειάζεται να έχεις φιλία με πολλά άτομα, μιλάω για στενή φιλία και όχι αυτή, του να πάω με κάποιαν για καφέ και να κάνω παρέα, αυτό είναι άλλη παράγραφος. Μπορείτε να κάνετε παρέα αλλά χωρίς να μοιράζεστε τα προσωπικά σας, μια τυπική φιλία θα την ονόμαζα, απλά για να περάσετε τον χρόνο σας για λίγο και να αλλάξετε παραστάσεις. Έτσι θα έχετε ήσυχο το κεφαλάκι σας, πως δεν θα φάτε προδοσία, ούτε από πίσω μαχαιρώματα και κυρίως δεν θα πονέσετε, από την ιερή λέξη φιλία.

Εγώ πρέπει να σας ομολογήσω, πως σε αυτό στάθηκα πολύ τυχερή, έχω πραγματικές φίλες, λίγες μπορώ να πω, έως μετρημένες, αλλά τις θεωρώ σαν αδελφές μου και δεν τις ξεχωρίζω από αυτές. Μπορεί να περάσει καιρός να βρεθώ με μια από τις φίλες μου, λόγω απόστασης, μα σαν βρεθούμε, λες και δεν έχει περάσει ούτε ένα λεπτό που χωριστήκαμε. Αγαπώ πολύ τις φίλες μου και ξέρω πως και αυτές το ίδιο αισθάνονται για μένα. Την φιλία εγώ την γεύτηκα  από την καλή πλευρά της, και είμαι προσεκτική να μην την γευτώ ούτε να την δω, από την κακή και ψυχρή πλευρά της. Προσέχουμε για να έχουμε, έτσι;

Μύριαμ Κ. Ρόδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: