Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Μυστήριο στην υποθεση Βαγγέλη Γιακουμάκη

Μέρες τώρα παρακολουθώ την εξέλιξη σχετικά με την εξαφάνιση ενός νέου, του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Ζούμε σε μια κοινωνία περίεργη, η αλλοτρίωση έχει κάνει την ζημιά στους ανθρώπους για τα καλά. Που είναι ο Βαγγέλης; γιατί έφυγε; είναι καλά ή κάτι πολύ άσχημο έχει συμβεί; Όλα αυτά τα ερωτηματικά τριγυρνούν στο μυαλό κάθε ανθρώπου, με αισθήματα και αγάπη για τον συνάνθρωπό του. Η αγωνία χτύπησε κόκκινο και τα στόματα ερμητικά κλεισμένα, λες και φοβούνται μην χάσουν την μιλιά τους. Αν κάποια παιδιά συμπονούσαν τον Βαγγέλη και ερχόταν για ένα λεπτό στην θέση του, ίσως τώρα να μιλούσαν. Αν πάλι ερχόντουσαν στην θέση των δικών του ανθρώπων και ζούσαν την αγωνία, πάλι θα μιλούσαν. Όμως κυριαρχεί ο φόβος και η απουσία της ευθύνης, του να είσαι άνθρωπος. 

Μυστήριο πέπλο σκεπάζει την υπόθεση, λες και άνοιξε η γη και τον κατάπιε. Όλοι ξέρουν και όλοι σιωπούν. Τι άλλο άραγε να κρύβεται πίσω από αυτή την εξαφάνιση; και γιατί αυτός ο φόβος; Όμως εγώ σαν  άτομο αισιόδοξο, σκέφτομαι πάντα θετικά. Λέω λοιπόν πως ο Βαγγέλης ίσως να βρίσκεται εκεί έξω στον κόσμο.  Κάπου ανάμεσα μας δηλαδή και να υποφέρει. Σκέφτηκε κανείς αν έχει πάρει τον ομματιών του που λέμε και έφυγε, πόσο άσχημα ψυχολογικά θα είναι; Σίγουρα χρειάζεται ένα χέρι να τον βοηθήσει. Κάντε το,  απλώστε το χέρι σας σε αυτό το παιδί και σίγουρα δεν θα μετανιώσετε. Αντίθετα θα νιώσετε ανακούφιση και θα κοιμάστε ήσυχοι πως πράξατε το σωστό. Τώρα είναι η ευκαιρία να κάνετε την καλύτερη πράξη της ζωής σας. Ελάτε να ενωθούμε και να φωνάξουμε. Γιατί ο Βαγγέλης δεν είναι σκυλί, αλλά άνθρωπος, και μάλιστα μια ευγενική ψυχούλα που ταλαιπώρησαν κάποιοι όπως λέγεται, πολύ άσχημα.

Παίρνω πάντα την εκδοχή πως ο Βαγγέλης είναι ζωντανός και λέω, βοηθήστε ρε παιδιά να βρεθεί. Μιλήστε, η τύχη του κρέμεται από εσάς. Αλλά και στην έσχατη περίπτωση και πάλι μιλήστε. Δεν είναι δυνατόν να συγκαλύπτουμε μια άσχημη πράξη, για οποιονδήποτε λόγο. Ευχή όλων εμάς που αγαπήσαμε τον Βαγγέλη και τον κάναμε δικό μας άνθρωπο, έστω και αν δεν τον είδαμε ποτέ από κοντά, είναι να βρεθεί το συντομότερο και να πάρει  τέλος η οδύσσεια του.

Δεν θα γράψω κάτι άλλο, ούτε θα υποδείξω, ένοχους και αιτίες, θα αρκεστώ μόνο να σας παρακαλέσω να μιλήσετε. Για τα άλλα ελπίζω να αποφανθεί η δικαιοσύνη και ο Θεός.

Μύριαμ Κ. Ρόδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: