Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

ΡΟΔΟΣ Η ΣΠΗΛΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΓΟΡΓΟΝΕΣ

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, το νησί της Ρόδου δοκιμάστηκε σκληρά. Οι Τούρκοι κατακτητές, λεηλατούσαν, σκότωναν και βίαζαν τα γυναικόπαιδα. Ο μύθος λέει, πως τα χρόνια εκείνα όλες οι νέες κοπέλες  κρύφτηκαν, για να γλυτώσουν από την ντροπή και τον εξευτελισμό του βιασμού. Μαζεύτηκαν λοιπόν όλες οι κοπέλες που ήταν παρθένες, σε ένα σπήλαιο κοντά στην Λίνδο και δεν έβγαιναν από εκεί ούτε για να φάνε. Μια γερόντισσα έφερνε κάθε μέρα φαγητό και νερό για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Ένας Τούρκος Αγάς όμως, που έμενε εκεί κοντά, πρόσεξε την γερόντισσα που κινούσε από το χάραμα κάθε μέρα με το γαϊδουράκι της, να πηγαίνει κάπου. Έβαλε λοιπόν έναν έμπιστο του του να την ακολουθήσει και αυτός είδε τι συμβαίνει. Τρέχει και  πάει στον Αγά και λαχανιασμένος του μαρτυράει τα όσα είδε. Ο Αγάς  έτριψε τα χέρια του από χαρά και ικανοποίηση και αμέσως του γεννήθηκαν πονηρές σκέψεις. Διέταξε λοιπόν τους στρατιώτες του να πάνε να του φέρουν, όλες τις γυναίκες μπροστά του. Ξεκίνησε αμέσως μια ομάδα στρατιωτών για την σπηλιά. Μόλις έφτασαν κοντά οι κοπέλες τους αντιλήφθηκαν και για να γλυτώσουν από τα χέρια τους πέσαν στην θάλασσα για να πνιγούν. Ο Θεός Ποσειδώνας όμως που ήταν εκεί, λυπήθηκε τις κοπέλες και τις μεταμόρφωσε σε γοργόνες για να σωθούν και έτσι γλύτωσαν από τα βάρβαρα  χέρια των κατακτητών. Από τότε ζουν μέσα στο νερό ελεύθερες και ευτυχισμένες που δεν έπεσαν στα χέρια των κατακτητών.


Αν καμιά φορά βρεθείτε σε εκείνη την σπηλιά αφουγκραστείτε καλά και θα ακούσετε τα πλατσουρίσματα  που κάνουν οι χαρούμενες γοργονίτσες.



Μύριαμ Κ. Ρόδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: