Τρίτη, 14 Μαΐου 2013

ΑΦΟΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΝΤΡΟΠΙΑΖΟΥΝ

Μου είναι δύσκολο να πιστέψω πως μερικοί εκπρόσωποι του Θεού, μεταχειρίζονται τους αφορισμούς για να συνετίσουν κάποιον άνθρωπο για οποιοδήποτε λόγο. Ο αφορισμός στην ουσία είναι μια ποινή σε μορφή κατάρας και αναθέματος και αυτό με προβληματίζει πολύ σαν άνθρωπο. Το λέω γιατί μελετώ τον λόγο του Θεού και ξέρω πως εκείνος ήρθε στην γη για να διδάξει την αγάπη. Ποτέ δεν αφόρισε κανέναν άνθρωπο ούτε ακόμα και αυτούς που τον σταύρωσαν, για όλους είχε ένα ελαφρυντικό. Για να τα πάρουμε από την αρχή τα πράγματα και σύμφωνα με αυτά που διδαχτήκαμε, ο Θεός μας έδωσε την ελεύθερη βούληση. Αυτό θα πει πως κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να σκέφτεται και να ενεργεί όπως θέλει, δηλαδή ελεύθερα και δημοκρατικά, το αν κάνει λάθη και πέφτει σε αδικήματα, σύμφωνα πάντα με τον λόγο του Θεού θα λογοδοτήσει όταν έρθει η ώρα του, σε εκείνον. 

Όταν κατέβηκε στην γη, ήταν για να μας δείξει τον τρόπο, πως θα πρέπει να ζήσουμε  σύμφωνα με την επιθυμία του και έτσι να μπορέσουμε να βρεθούμε κοντά του όταν θα έρθει η ώρα. Καταρχάς μας δίδαξε την αγάπη, έπειτα την καλοσύνη, ήρθε απλός χωρίς πλούτη και ταπεινά μας έδειξε με παραβολές ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος. Είχε την υπομονή να μιλάει ώρες ατέλειωτες με γαλήνη και αγάπη για όλο τον κόσμο. Ο Χριστός μας άφησε μια κληρονομιά φεύγοντας και αυτό είναι ο λόγος του. Βασικό θεμέλιο της κληρονομιάς είναι η αγάπη, αυτό είναι στην ουσία ο Θεός αγάπη. Αν ένας άνθρωπος δεν έχει στην καρδία του το θεμέλιο αυτό, τότε όλα σωριάζονται γύρω του.

Διαβάζω πολλά παράδοξα και δεν ξέρω αν είναι λάθος ερμηνείες που ηθελημένα κάποιοι  έκαναν, με σκοπό τον εκφοβισμό του ανθρώπου. Ο φόβος δεν είναι σωστό να υπάρχει, γιατί τότε θα ενεργεί κάποιος ψεύτικα μόνο και μόνο για να είναι αρεστός στην εκκλησία, έστω και αν από μέσα του όλα είναι σάπια και μαύρα από την κακιά. Τι να το κάνω εγώ τον δήθεν καλό, που φορά ένα προσωπείο για να με ξεγελάσει; Διάβασα ακόμα ένα άλλο που μου προκάλεσε εντύπωση μεγάλη και που με κάνει να σκέπτομαι, πως είναι δυνατόν να γράφονται αυτά που αναιρούν τον σκοπό και την διδασκαλία του Θεού; Στην επιστολή Α'  προς Κορινθίους 5:5, ο Απόστολος Παύλος λέει ότι ο αφορισμός είναι ένας τρόπος παράδοσης του αμαρτωλού σε κάποιο σατανά η σε κάποιο δαιμόνιο, ώστε να τον ταλαιπωρήσει και να ξαναγυρίσει πίσω στην εκκλησία. Μα αυτό είναι τιμωρία μεγάλη, έρχεται σε αντίθεση με την ελεύθερη βούληση που μας έδωσε και δεν μπορώ να το καταλάβω με το φτωχό  μου μυαλό. Όταν ένα άτομο αφοριστεί από την εκκλησία δεν μπορεί να εισέλθει σε αυτή και αποκόβεται, έτσι πως θα γυρίσει πίσω και πως θα μετανοήσει; 

Για τους κληρικούς πάλι η τιμωρία έχει πιο ήπια μορφή, απλά γίνεται καθαίρεση από το αξίωμα του και γυρίζει στον  μοναχισμό αν θέλει. Δηλαδή ένας εκπρόσωπος του Θεού,  που πρέπει να δίνει το σωστό παράδειγμα και να έχει την εσχάτη των ποινών, αν παραπέσει σε κάποιο μεγάλο αδίκημα,  απλά πάει περίπατο στην εξοχή, τέλεια. Και τώρα έχω μια ερώτηση και θα ήθελα αν την διαβάσει κάποιος κληρικός να μου απαντήσει σε αυτό το θέμα, γιατί αυτό και αν δεν καταλαβαίνω. Την Κυριακή της ορθοδοξίας μια μέρα που πρέπει να γιορτάζουμε με κατάνυξη και αγάπη προς τον Θεό, μέσα στην εκκλησία ψάλλουν εφτά αφορισμούς κατά των Ελλήνων. Αυτό για να πούμε και την αλήθεια δεν το γνώριζα, παρόλο που δεν έχω χάσει σχεδόν καμιά Κυριακή της ορθοδοξίας. Ομολογώ όμως πως αν κάποιος φίλος δεν μου το επισήμανε, εγώ ποτέ δεν θα το πρόσεχα.


Εδώ πάνω λοιπόν είναι η μεγάλη απορία μου, γιατί γίνονται εφτά αφορισμοί στους Έλληνες και στον Ελληνικό πολιτισμό; εμείς δεν είμαστε Έλληνες; Μήπως είναι καιρός να εξετάσετε το θέμα και να πάρετε πίσω τους αφορισμούς που μας ντροπιάζουν σαν έθνος; Από ότι διάβασα οι αφορισμοί ξεκίνησαν το 787 που η τότε Οικουμενική Σύνοδος τα διατύπωσε και τα καθιέρωσε ως μέρος της ακολουθίας. Οι αφορισμοί τότε αφορούσαν όλους τους φιλόσοφους και ανθρώπους των γραμμάτων που έδιναν την δική τους άποψη   για την  κοσμοθεωρία. Αν κάποιος δεν συμφωνεί με την δική μας  άποψη και αλήθεια κατά την γνώμη μας, δεν νομίζω να είναι έγκλημα. Η ανεξιθρησκεία τώρα πια είναι σεβαστή από όλους. Έπειτα το 1821 πάλι έχουμε τον αφορισμό των ηρώων μας, που με την πίεση του Σουλτάνου προς τον τότε Πατριάρχη  έδωσε αφορισμό στους προγόνους μας. Αυτοί ήταν οι άνθρωποι που πολέμησαν γενναία για να είμαστε εμείς ελεύθεροι τώρα και έπρεπε να είχαν αναιρέσει τον αφορισμό. 

Αυτή την εκδοχή διάβασα και παρακαλώ να με διαψεύσετε, αν κάνω λάθος θα το δεχτώ και θα ζητήσω συγνώμη, αν ευσταθεί το επιχείρημά σας. Αλλά αν είναι έτσι όπως τα γράφω, θα σας παρακαλέσω να αποσύρετε  τους αφορισμούς, γιατί με θίγει πρώτα από όλα σαν Ελληνίδα και μετά σαν Χριστιανή.

Μύριαμ Κ. Ρόδος

4 σχόλια:

Vangelis M. είπε...

Αντε ρε και συ που παρακαλας τους Ρωμαιογυφτους να αποσυρουν τον ανθελληνισμο τους! Απλα την ωρα που ξεκινουν τους 7 αφορισμους κατα των Ελληνων και του αρχαιου Ελληνικου πνευματος βουτηξτε τον παπα και πεταξτε τον εξω απο την εκκλησια να μαθουν να σεβονται οι ελλεεινοι τον λαο και το κρατος που τους ταιζει!

agatuipapadopoulou είπε...

Γλυκιά μου Μύριμ, εγώ δεν έχω διαβάσει πολύ για τους Αφορισμούς αλλά ξέρω καλά πως ο Απόστολος Πάύλος εθεωρήθη ακόμη και από τους εχθρούς του. ως απόστολος των Εθνών! Αμ ανατρέξουμε στην έννοια αφορισμός ,βγαίνει από το σύνθετο ρήμα αφου και ορίω που σημαίνει ,ότι ορίζω κάποιν εκτός της εκκλησίας ,για να μην κάνει κακό στους πιστούς! Κατά τα άλλα συμφωνώ με το φίλο σου το Βαγγέλη ,για τους αφορισμούς του αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού και πνεύματος ,από τους Παπικούς οι οποίοι θεωρούν τον εαυτό του θεό!!

Μύριαμ είπε...

Αλλη εννοια ειχαν οι αφορισμοι και άλλη εχουν αυτη τη στιγμη, διαβασα και συνεχιζω να διαβαζω και αν δω κατι αρνητικο ή δεν καταλαβαινω το γραφω και ρωτω, ελπιζω να μου απαντησει καποιος.

konstandinos glynos είπε...

ΜΥΡΙΑΜ,
ΔΙΑΒΑΣΑ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΗΝ ΕΥΣΤΟΧΗ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ,ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΟΥ..ΖΗΤΑΣ ΠΟΛΥ ΟΡΘΑ ΝΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΑΦΟΡΙΣΜΩΝ..ΠΟΙΟΣ ΟΜΩΣ ;;;; ΑΦΟΥ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΕΚΕΙ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΚΙΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΣΤΟΜΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΗ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΣΟΣ …ΝΑ ΣΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΙΕΡΟΜΕΝΟΣ ;;; ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΠΑΥΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ,ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΣΟ ΠΡΟΣΕΓΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΑΤΑΝΑ. ΣΗΜΕΡΑ,ΑΓΑΠΗΤΗ ΜΟΥ ΜΥΡΙΑΜ,ΕΣΒΗΣΑΝ,Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ , Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ,Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ,Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ,Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ,ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ..ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΠΕΡΑΣΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ;;;; ΜΑ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟΙ,ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ,ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ,ΑΛΛΑ,ΑΛΟΘΡΗΣΚΟΙ,ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΚΤΛ. ΜΕ ΕΝΑ ΣΚΟΠΟ..ΤΟ ΧΡΗΜΑ..ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΜΠΟΛΙΑΣΑΝ ΚΑΘΕ ΝΕΑ ΚΑΙ ΝΕΟ ΑΦΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ,ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ,ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΠΙΟΝΙΑ ΤΟΥΣ…ΚΙ'ΑΥΤΟ ;;; ΜΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΡΕΣΥΡΑΝ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΜΠΕΛΙΑ,ΤΟ ΕΥΚΟΛΟ ΧΡΗΜΑ,ΤΗΝ ΞΕΤΣΙΠΩΣΙΑ,ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΕΔΩ ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΙΞΕΙ ΟΙ ΑΠΑΣΤΑΛΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ -,ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΗΧΗΣΗ,ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΤΛ.ΕΠΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΚΜΟΝΤΕΡΝΙΣΤΗΚΕ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ,ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ ΔΕΝ ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ. Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΗΤΑΝ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΦΑΓΑΝ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΠΑΙΡΝΕ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ..ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΤΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΜΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΡΙΝΟ..ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ Ο ΑΒΡΑΑΜ ΘΥΣΙΑΣΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΝ..ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ Η ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΤΟΥ ΕΠΛΕΝΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ,ΑΛΛΑ,ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟ ΝΑ ΑΝΤΙΚΡΟΥΕΙ Η ΜΙΑ ΔΙΔΑΧΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΤΗΝ ΑΛΛΗ,ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΕΥΝΑΤΕ ΤΑΣ ΓΡΑΦΑΣ..ΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ,ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝΑ… ΕΤΣΙ ΕΡΧΟΜΑΙ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΟΥ ΠΕΡΙ ΑΦΟΡΙΣΜΟΥ,ΝΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΕΓΩ…Ο ΑΦΟΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΣ ΟΡΟΣ ΤΩΝ ΠΟΥΛΗΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ,ΓΙΑ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ,ΕΚΤΕΛΩΝΤΑΣ ΑΥΤΟΙ, ΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ..ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΙΕΡΟΜΕΝΟΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ : ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ,ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΗΘΟΠΟΙΟΙ…ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΛΕΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΟΡΙΣΑΝ,ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ..Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΑΙ…ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΦΙΛΗ ΜΥΡΙΑΜ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΣΟΥ,ΚΑΙ ΜΗΝ ΒΙΑΣΤΕΙΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ,ΝΑ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕΙΣ ΕΣΥ Η Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΕΤΕ ΑΛΛΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ, ΑΘΡΗΣΚΟ..ΕΙΜΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΚΡΙΝΩ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ..ΔΥΟ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΩΛΟΘΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ ….ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!