Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ;

Τι είναι ο έρωτας τάχα; μήπως μπορεί κάποιος να μας τον περιγράψει; Ρωτάω πολλούς ανθρώπους και πάντα παίρνω διαφορετικές απαντήσεις. Προσπάθησα να τον προσδιορίσω, όμως και πάλι δεν τα κατάφερα.  Ο έρωτας στην ουσία τι είναι; Θα τον παρομοίαζα με μια μεγάλη  θύελλα συναισθημάτων, που δεν ξέρεις που θα ξεσπάσει και με ποιο τρόπο, καθώς μάτια δεν έχει, είναι τυφλός. Όμως και πάλι αυτό δεν αρκεί. Θα  του δώσω χρώμα και θα τον ζωγραφίσω, ίσως καταφέρω να τον απεικονίσω. Όμως ποιο χρώμα θα ταίριαζε στην ψυχοσύνθεσή του; Να είναι το κόκκινο του πάθους; το κάτασπρο αγνό της ανιδιοτέλειας; μπα και πάλι δεν φτάνουν μόνο αυτά τα δυο, γιατί άλλοτε γίνεται γκρίζος και σκοτεινιάζει ή μαύρος και μοχθηρός, όταν παίζει με τις καρδιές και τότε οι άνθρωποι υποφέρουν. Άσε δεν γίνεται με χρώματα να τον περιγράψω.

Μήπως να δοκίμαζα με την μουσική; Χμ εδώ πάλι περιπλέκονται τα πράγματα. Το χαρούμενο κελάηδημα από τα πουλιά, μπορεί και να του ταίριαζε, γιατί μερικοί άνθρωποι όταν τους πλησιάζει ο έρωτας, ακούνε τιτιβίσματα πολλά.  Μα πάλι, υπάρχει και ο ανεκπλήρωτος έρωτας, που είναι ένα κομμάτι δικό του. Με τον ανεκπλήρωτο έρωτα δεν υπάρχουν καλαήδισματα, αλλά μουγκρίσματα μεγάλου βοδιού ακούγονται από τα αναστενάγματα των ανθρώπων. Όχι ούτε με την μουσική δεν μπορώ να περιγράψω τον έρωτα. Ε! τότε  να δοκιμάσω με το υγρό στοιχείο της φύσης; Το ποτάμι που κυλάει προς μια κατεύθυνση πάντα και είναι γάργαρο και δροσερό, ίσως θα μπορούσε να αποτυπώσει έναν τέλειο έρωτα που σε κάνει ευτυχισμένο. Όμως ο έρωτας πολλές φορές, είναι πολύ πρόσκαιρος και βιαστικός και μπορεί να χαθεί αμέσως. Δεν  θα μπορούσε να μοιάσει στο ήσυχο ποταμάκι, ούτε με την απέραντη θάλασσα που για χρόνια και αιώνες παραμένουν σταθερά στην θέση τους. Να τολμήσω να πω ότι μοιάζει με τη λάβα ή με την φωτιά; Εδώ έχουμε μια ομοιότητα καθώς η φωτιά μας ζεσταίνει αλλά με μια απροσεξία μπορεί και να μας κάψει, να μας κάνει στάχτη. Όμως δεν θέλω να ισοπεδώσω και εντελώς τον έρωτα, δεν κάνει και ίσως θυμώσει.

Μα πως στο καλό να τον περιγράψουμε; δεν βρίσκω λέξεις, εικόνες, ούτε καν ήχο. Πολλές φορές σκέφτομαι, μήπως είναι κανένας θεός της μυθολογίας που μισεί τους ανθρώπους και θέλει να τους εκδικηθεί; Μα μετά πάλι λέω  πως όχι, δεν μπορεί, γιατί έχει κάνει και πάρα πολλούς ανθρώπους ευτυχισμένους και πλήρεις από συναισθήματα. Πάντως ότι και να είναι ο έρωτας, είναι ένας γρίφος, που πολλοί ποιητές, συγγραφείς και  άνθρωποι απλοί, προσπάθησαν να περιγράψουν και να τον υμνήσουν. Το σίγουρο πάντως είναι, ότι έχει μεγάλη δύναμη και μπορεί να νικήσει και το μεγαλύτερο θεριό. Μπορεί ακόμα και τον πιο ισχυρό άνθρωπο, να τον κάνει ανίσχυρο  και δούλο του, τόσο δυνατός είναι.

 
 Ότι και αν είναι, όπως και αν είναι προσέχετε παιδιά. Γιατί όσο καλός και γλυκός δείχνει, άλλο τόσο κακός και πικρός μπορεί να γίνει. Να κοιτάτε πάντα που απευθύνεστε και αν αυτό το άτομο μπορεί να μην διαψευσει τις προσδοκίες σας. Έτσι  σίγουρα δεν θα   καταφέρετε να  δείτε την αρνητική και άσχημη, πλευρά του έρωτα.

Αν κάποιος θέλει να προσπαθήσει να μου τον περιγράψει ευχαρίστως θα τον ακούσω. Γράψτε εδώ και εγώ θα τα δω και θα σας απαντήσω.

Μύριαμ Κ. Ρόδος

2 σχόλια:

Unknown είπε...

ΑΓΑΠΗΤΗ ΜΥΡΙΑΜ,
Ο ΕΡΩΤΑΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ..ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ,ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ..ΑΛΛΟΤΕ ΜΕ ΕΥΓΕΝΙΚΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ,ΑΛΛΟΤΕ ΠΕΡΙΠΑΙΧΤΙΚΟΣ,ΑΛΛΟΤΕ ΚΑΜΟΥΦΛΑΡΙΣΜΕΝΟΣ,ΑΛΛΟΤΕ ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΖΗΛΙΑ,ΚΑΚΙΑ ,ΚΑΙ ΞΕΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΤΑ ΑΚΡΑ,ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΦΟΝΟΥΣ.. ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΟΥΜΕ, ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΜΕ ,ΠΟΙΑ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ..ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΝΑ ΠΡΟΑΠΑΘΙΣΕΙ ΝΑ ΞΕΓΕΛΑΣΕΙ Η ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΜΕ ΤΑ ΑΤΟΜΑ..ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΛΟΙΠΟΝ,ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΕΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ,ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ,ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΕΙ..ΕΤΣΙ,ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΚΙΑ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ,ΤΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΜΑΣ,ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ,ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΜΑΣ..ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΛΟΙΠΟΝ,ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΣΟΥ..ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ,ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ….Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ,ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΤΙ ΟΝΟΜΑ ΘΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙ !!!!!!!!!!!!!!

Μύριαμ είπε...

Σωστός Κωσταντίνε, μαρέσει η άποψη σου!!!!