Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΝΟΧΟ TΟ FACEBOOK ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΔΙΑΖΥΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ

Τον τελευταίο καιρό, έχουν αυξηθεί δραματικά τα διαζύγια στην Ελλάδα και αιτία είναι οι  διαδικτυακές σχέσεις. Πολλοί δικηγόροι παραδέχονται  ότι σε ένα ζευγάρι μπαίνει ξαφνικά ένα τρίτο πρόσωπο από το διαδίκτυο  και τότε ανατρέπεται και τελειώνει άδοξα ένας γάμος.

Το έχουμε συναντήσει και εμείς που είμαστε μέσα στο facebook.  Δηλαδή έτυχε να βρισκόμαστε σε μια ομάδα  ή να δούμε  σε κάποιο τοίχο φίλου μας ή φίλης, κάτι περίεργα μηνύματα που να δηλώνουν μια ιδιαίτερη συμπάθεια από αυτόν που τα γράφει. Το άγνωστο πρόσωπο στην αρχή τραβάει τους ανθρώπους και σιγά σιγά πάνω στην εξερεύνηση τους  βρίσκονται να είναι ερωτευμένοι με το μυστήριο που ερευνούν. Στην αρχή φυσικά, ξεκινούν πολλοί άνθρωποι με φιλικές διαθέσεις, όχι όμως  πάντα γιατί υπάρχουν και αυτοί που ψάχνουν μέσω διαδικτύου να βρουν ταίρι. Αφού γίνουν φίλοι, αρχίζουν να τσατάρουν και να ανοίγονται σιγά σιγά με τον συνομιλητή τους.  Έπειτα ανταλλάσουν τηλέφωνα και μιλάνε όλο και πιο πολύ. Φυσικά κανείς από τους δυο δεν θα δείξει τον κακό του εαυτό, όλα είναι ρόδινα από αυτή την επαφή. 

Θα μου πείτε τώρα, το φέις μπουκ  περιμένουνε για να κάνουν μια σχέση; Μερικοί άνθρωποι ναι, γιατί μπορεί να έχουν μικρό κύκλο γνωριμιών ή λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων δεν βρίσκουν τον χρόνο να ασχοληθούν ή επειδή φοβούνται τον περίγυρο τους  να συνάψουν μια σχέση, βρίσκουν επί του ασφαλούς αυτή την οδό. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που αν δεν προσέξει κανείς μπορεί να πληρώσει άσχημα μια απερισκεψία του. Πολλοί  άντρες  μπαίνουν με γυναικεία προφίλ  ή το αντίθετο, γυναίκες προσποιούνται τους άντρες, για να καταφέρουν κάτι που θέλουν. Ένα άλλο ακόμα που συμβαίνει, είναι ότι μπαίνουν   με ψεύτικα προφίλ, για να παρακολουθούν τον σύντροφο τους.

 Ακόμα  αυτό που διαπιστώνω,  είναι  ότι   ξεκινάνε να λένε τα πολύ προσωπικά τους, σε άτομα που ούτε καν ξέρουν. Είναι  απαράδεκτο, γιατί μιλάνε και λένε σε κάποιο άγνωστο, τα παράπονα που έχουν από τον σύντροφο τους ή από κάποιο συγγενή. Επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα που δημιουργεί το φέις μπουκ, είναι η παραμέληση καθηκόντων προς την οικογένεια, γιατί υπάρχει ο εθισμός και αφοσιώνουν πολλές ώρες  μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους. Το ιντερνέτ κακά τα ψέματα έχει ένα μαγικό κόσμο, σε φέρνει σε επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους.  Μέσα από αυτό μαθαίνεις πράγματα και διευρύνονται οι γνώσεις.  Έχεις παρέα, ότι ώρα το θελήσεις, όμως αν υπάρχουν άλλες υποχρεώσεις, καλό είναι να παίρνουν αυτές προτεραιότητα. Τον ελεύθερο χρόνο μπορούν να τριγυρνούν και να κάνουν ότι θέλουν. Η παραμέληση πολλές φορές είναι εμφανής, αφήνουν μόνο τον-την σύζυγο και αυτοί μιλάνε με τις ώρες, μέσα στο φέις μπουκ ή αφήνουν τα μικρά παιδιά μόνα να παίζουν, χωρίς να τους δίνουν την προσοχή που απαιτείται. Από εκεί ξεκινούν οι καυγάδες ανάμεσα στα ζευγάρια και έχουν πολλές φορές άσχημα αποτελέσματα.
Όμως πέρα από το φλέρτ και το καμάκι καραδοκεί και ένας άλλος μεγάλος κίνδυνος.  Είναι  η μερίδα αυτή των ανώμαλων, που θέλει να προσεγγίσει  τα μικρά παιδιά και να τα παρασύρει στο βρώμικο ερωτικό παιχνίδι τους.  Βρίσκω μεγάλο λάθος, να δημοσιεύουν ή να στέλνουν φωτογραφίες από προσωπικές στιγμές τους ή φωτογραφίες παιδιών.  Γιατί ανά πάσα στιγμή μπορούν να βρεθούν σε λάθος χέρια και να τις εκμεταλλευτούν με άλλο τρόπο οι επίδοξοι αυτού του είδους. Διαβάσαμε αρκετές φορές και για εκβιασμό μέσω διαδικτύου.  Αυτός πρέπει να καταγγέλλεται αμέσως, είναι ποινικό αδίκημα και ο νόμος σας προστατεύει. Μπορούν  ίσως κάποιοι χάκερ να μπουν στο προφίλ σας και να σας κλέψουν ότι έχετε αποθηκευμένο στον υπολογιστή σας.
Εδώ μέσα στο ίντερνετ εγώ έχω γνωρίσει αξιόλογους ανθρώπους, με ήθος και καρδιά ζεστή, αλλά έχω γνωρίσει και κάτι τρελάρες άλλο πράγμα, να τους φοβηθεί το μάτι σου. Όμως  επειδή πάντα φιλτράρω τα άτομα που μιλώ, αν διαπιστώσω ότι είναι τύπος που κινείται πονηρά και με δόλο, τον  διαγράφω, γιατί μπορώ να εισπράξω αυτό που εκπέμπει από μέσα του. Όπως θα διαπιστώσατε και εσείς, εδώ κάποιος μπορεί να δηλώσει ότι θέλει και να μην δώσει τα δικά του στοιχεία. Αυτό  κάνει μερικούς να εκμεταλλεύονται την ανωνυμία και  να απελευθερώνουν  ένα μέρος του εαυτού τους, που πολλές φορές είναι σκοτεινό και άσχημο. Αυτό το κομμάτι δεν μπορεί έξω στον κόσμο να το δείξουν γιατί ή θα διωχθούν ποινικά (π.χ παιδόφιλοι, ανώμαλοι, βιαστές, εκβιαστές) ή δεν θα είναι αποδεκτοί από τους ανθρώπους που τους  περιτριγυρίζουν. Γιαυτό εδώ μέσα εκτονώνουν αυτοί οι τύποι κάθε βρώμικο ένστικτο τους. Εμείς λοιπόν οφείλουμε να έχουμε μάτια δέκα και σε κάθε ένδειξη που μας παραπέμπει εκεί και  να κρατάμε κάποια απόσταση ασφαλείας και να καταγγέλλουμε αν χρειαστεί στην δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος κάτι παράνομο και επικίνδυνο που αντιληφθήκαμε.   Στο φέις μπουκ δεν είναι μόνο αυτοί οι κίνδυνοι αλλά και πάρα πολλοί άλλοι, όπως ακούμε  τακτικά. Δηλαδή παροτρύνσεις σε αυτοκτονίες στα παιδιά, κυρίως από τύπους του διαδικτύου ή ένας ακόμα εχθρός η αλλοτρίωση των ανθρώπων, γιατί ξέχασαν τους φίλους και τον έξω κόσμο και κλείστηκαν σε έναν εικονικό κόσμο. Τα παιδιά πρέπει να προστατευτούν από αυτό τον επικίνδυνο και ύπουλο εχθρό ,  χρειάζονται έλεγχο και συζήτηση, για όλα αυτά που συμβαίνουν μέσα εκεί, ώστε να ξέρουν να προφυλαχθούν. Γιαυτό με σύνεση και επιφύλαξη το ίντερνετ. Πρέπει να βάλουμε όλοι κάποιο όριο, υπάρχει και ο πραγματικός κόσμος έξω που μας περιμένει να ζήσουμε.  
Μύριαμ Κ. Ρόδος 

1 σχόλιο:

Konstantinos είπε...

ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΚΑΙΡΙΟ ΘΕΜΑ ΑΝΕΠΤΥΞΕΣ ΜΥΡΙΑΜ,ΚΡΟΥΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΓΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ,ΠΑΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΤΟΜΑ..ΤΟ ΦΒ ,ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ,ΠΟΥ ΤΟ ΜΕΛΗΜΑ ΤΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ..ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΜΕΣΑ Σ'ΑΥΤΟ,ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΙΝ ΚΑΝΟΥΝ ΦΙΛΙΑ,ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΤΙ ΕΙΔΟΣ ΦΙΛΙΑ ΘΕΛΟΥΝ. ΤΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ - ΑΝΤΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ - ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΑΝ ΕΝΑ ΝΥΦΟΠΑΖΑΡΟ ΣΤΙΓΜΙΑΙΟ,ΟΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΓΕΛΑΣΟΥΝ ΤΟ ΕΝΑ ΤΟ ΑΛΛΟ, ΜΑΚΙΓΙΑΡΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΠΡΟΦΙΛ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ..ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΑΤΟΜΑ,ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣ ΕΑΝ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΙΛΙΑ ΤΟΥΣ.. ΑΛΛΩΣΤΕ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΕΡΙΔΑ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΥ ΛΟΓΟΥ,ΜΙΑΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΗΣ,ΜΙΑΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ, ΞΕΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΝΑΧΙΣΜΟ ΤΩΝ..ΤΩΡΑ ΕΑΝ ΜΕΣΑ Σ'ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΡΑΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΩΝΤΑΙ,ΑΥΤΟ ΑΣ ΤΟ ΔΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΜΥΑΛΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΑΣ ΠΡΑΞΕΙ.. ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙΣ,ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ,ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΩΣ ΑΡΧΗ, ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΚΟΛΟΠΙΣΤΟΙ,ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ ΧΑΡΑ,ΠΕΣΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΣ !!!!!!!!