Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Ο μεγάλος τραπεζίτης.


Το ξέρεις μπαμπά ότι οι δείκτες του ρολογιού δεν γυρίζουν πάντα έτσι όπως νομίζουμε; είπε η μικρή κορούλα στον πατέρα της που βρισκόταν εκείνο πρωί στο σπίτι απολαμβάνοντας την πρώτη μέρα της άδειας από την δουλειά του. Ο πατέρας κοίταξε την κόρη του παραξενεμένος. Και πως νομίζεις ότι γυρίζουν, μήπως ανάποδα; ρώτησε. Η κόρη με βλέμμα που λαμπύριζε του είπε: και ανάποδα και λοξά και ασύχρονα. Ο πατέρας την κοιτούσε παραξενεμένος. Του φαινόταν παράλογα αυτά που του έλεγε η κόρη του και προσπαθούσε να καταλάβει αν ήταν μια παιδική φαντασίωση μέρος κάποιου παιχνιδιού. Μην ξεχνάς μπαμπάκα ότι το ρολόι οι άνθρωποι το φτιάχνουν και οι δείκτες γυρίζουν όπως το έχουν ρυθμίσει. Και το έχουν ρυθμίσει τα συμβούλια να λειτουργεί όπως αρέσει και  βολεύει στους άρχοντες. Ο χρόνος όμως δεν είναι αυτό που νομίζουμε. Και ούτε μοιάζει με αυτό που τα ρολόγια μας δείχνουν. 

Ξαφνικά η κορούλα έβαλε τα κλάματα. Ο πατέρας ταράχτηκε. Του πέρασε από το μυαλό ότι η αγαπημένη του κόρη έχασε το λογικά της. Γιατί κλαις; την ρώτησε. Κλαίω γιατί δεν φταίμε σε τίποτα για αυτό που θα πάθουμε. Θα πάθουμε; Τι θα πάθουμε; 

 Το κουδούνι χτύπησε απότομα και η κορούλα συνεχίζοντας το κλάμα είπε. Η φίλη μου η Μαρία θα είναι. Πήγαινε σε παρακαλώ μπαμπάκα να ανοίξεις, εγώ δεν μπορώ. Ο πατέρας άνοιξε και μπροστά του εμφανίστηκε ένας κύριος όχι με κάποια ιδιαίτερη εμφάνιση που κρατούσε στο χέρι του ένα φάκελο. Είστε ο κύριος Ζ; Ρώτησε. Ναι εγώ είμαι, εσείς ποιος είστε; Εγώ είμαι ο κλητήρας της τράπεζας και σας παραδίδω την εντολή κατάσχεσης του σπιτιού σας λόγω οφειλών προς την τράπεζα μας από το στεγαστικό δάνειο που σας είχαμε χορηγήσει.

Οφειλές προς την τράπεζα; Μα εγώ είμαι απόλυτα συνεπής απέναντι στις υποχρεώσεις του δανείου μου αναφώνησε έκπληκτος ο κύριος Ζ. Κάποιο λάθος θα έχετε κάνει. Σας παρακαλώ είπε ο κλητήρας, επειδή έχω πολλές κλήσεις να μοιράσω υπογράψτε ότι παραλάβατε την κλήση σας και πηγαίνετε στον διευθυντή του καταστήματος μας να επιλύσετε την παρεξήγηση. Πηγαίνετε όσο πιο σύντομα μπορείτε, συνέχισε να λέει ο κλητήρας, γιατί από ότι λέει το έγγραφο της κατάσχεσης το σπίτι σας θα σας το κατασχέσουν σε τρεις ώρες. 

Ο κύριος Ζ ανάστατος μπήκε στο σπίτι να φορέσει τα ρούχα για να πάει στην τράπεζα. Θα φύγω για λίγο γλυκιά μου είπε στην κόρη του, κάποια παρεξήγηση έγινε, κάποιο λάθος έκαναν στην τράπεζα και πρέπει να πάω αμέσως. Η κόρη που είχε σταματήσει να κλαίει έδειχνε χαρούμενη και του είπε. Ξέρεις μπαμπά βλακείες σου έλεγα πριν για το ρολόι. Οι δείκτες τους γυρίζουν σωστά και ο χρόνος είναι έτσι όπως μας τον λένε τα ρολόγια. Δεν ξέρω τι μ’ έπιασε και παραλογιζόμουν πριν. Ο κύριος Ζ ούτε που την άκουσε. Είχε ανησυχήσει πολύ με την κατάσχεση. Της έδωσε μόνο ένα βιαστικό φιλάκι και πήρε τον δρόμο προς την τράπεζα. 


Έξω από την τράπεζα συνάντησε μια μεγάλη ουρά από ανθρώπους που έδειχναν σαστισμένοι. Πήγε να μπει μέσα μα κάποιος του φώναξε στην σειρά σας κύριε! Μα εγώ θέλω να συναντήσω τον διευθυντή είπε και όχι να πάω στο ταμείο. Και εμείς τι νομίζεις ότι θέλουμε κύριε; τον διευθυντή περιμένουμε όλοι. Σε αυτόν μας είπαν να μιλήσουμε για να μην μας πάρουν τα σπίτια! Ο κύριος Ζ πήρε θέση στο τέλος της μεγάλης ουράς. Σίγουρα θα μπερδεύτηκαν σκέφτηκε. Με τόσους κακοπληρωτές που βλέπω εδώ θα έκαναν λάθος.

Η κυβέρνηση λέει ότι θα πρέπει να δώσουμε τα σπίτια μας στον μεγάλο τραπεζίτη γιατί αλλιώς θα τα χάσουμε όλα. Ακόμα και τις δουλειές μας. Γύρισε και του είπε ο μπροστινός του. Ο μεγάλος τραπεζίτης πρέπει να περνάει καλά και να μην στενοχωριέται γιατί αλλιώς πάει η χώρα μας καταστράφηκε. Το λένε και τα κανάλια δεν το άκουσες; Όλοι οι οικονομολόγοι λένε ότι ο μεγάλος τραπεζίτης δεν πρέπει με τίποτα να πληρώσει τις συνέπειες της βλακείας του. Έτσι λένε είναι το σωστό. Αυτό απαιτεί η οικονομία και οι κανόνες της. Και οι πολιτικοί συμφωνούν με τους σπουδαγμένους και αποφάσισαν να μας πάρουν τα σπίτια και να κρατήσουμε τις δουλειές μας. Αν πάθει έστω και μικρή στενοχώρια ο μεγάλος τραπεζίτης πάμε καταστραφήκαμε όλοι! Έτσι λένε οι ειδικοί, είπε ο μπροστινός και γύρισε πάλι την πλάτη του στον κύριο Ζ. 

Η ουρά όλο και μεγάλωνε μα δεν προχωρούσε ούτε βήμα προς τα μπροστά. Οι πόρτες της τράπεζας ήταν κλειστές και σε κανέναν δεν επέτρεπαν να μπει μέσα. Ο χρόνος περνούσε και ο κύριος Ζ κοιτούσε ανήσυχος το ρολόι του που δεν έδειχνε καθόλου να συγκινείται από το πρόβλημα του. Πέντε λεπτά πριν να εκπνεύσει η προθεσμία για την κατάσχεση βγαίνει ένας υπάλληλος από την τράπεζα κρατώντας ένα χαρτί στα χέρια του που άρχισε να διαβάζει δυνατά. Κυρίες και κύριοι το κατάστημα μας σας ενημερώνει ότι ο διευθυντής απουσιάζει. Βρίσκεται σε μια σημαντική σύσκεψη για την ευτυχία του μεγάλου τραπεζίτη και δεν θα μπορέσει να επιστρέψει σήμερα. Όσοι θέλετε να τον συναντήσετε παρακαλούμε ελάτε την επόμενη εβδομάδα γιατί ο διευθυντής αύριο θα πάει για τένις . Η τράπεζα μας σας ευχαριστεί για την κατανόηση σας. Ο κύριος Ζ αμέσως έτρεξε προς το σπίτι του. Αν και το ήξερε ότι δεν θα πρόφταινε να φτάσει πριν τους το κατασχέσουν, εκείνος έτρεχε.

Το βράδυ τον βρήκε μαζί με την κορούλα του στο παγκάκι της κεντρικής πλατείας της πόλης. Καθόταν εκεί αμίλητοι. Η μικρή κοίταζε τους δείκτες του ρολογιού στον μεγάλο πύργο που κοσμούσε την πλατεία. Μην στενοχωριέσαι μπαμπά οι δείκτες γυρίζουν κανονικά και το ρολόι μας δείχνει τον χρόνο. Κοίτα συνέχισε, η πλάκα γράφει: Ο δήμαρχος, το δημοτικό συμβούλιο και οι πολίτες αυτής της πόλης ευχαριστούν τον μεγάλο τραπεζίτη για το ρολόι που χάρισε στην πόλη για να ξέρουν όλοι ποια ώρα είναι η σωστή.

Μύριαμ Κ. Ρόδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: