Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

ΑΚΕΦΑΛΗ ΚΑΙ ΤΥΦΛΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Έψαξα να βρω τον ορισμό της δικαιοσύνης. Με τον όρο δικαιοσύνη χαρακτηρίζεται γενικά η ιδιότητα ή το γνώρισμα του δικαίου. Με τον ίδιο όρο επίσης χαρακτηρίζεται και η απονομή του ως και το σύνολο της δικαστικής εξουσίας, ή ακόμα και η εποπτεύουσα Αρχή αυτής π.χ. το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη επιβλέπει να τηρούνται οι νόμοι κατά γράμμα. Όταν δεν τηρούνται σωστά οι νόμοι, η δικαιοσύνη έχει χρέος  να παρεμβαίνει και να τιμωρεί αυτούς που αθετήσαν και καταπάτησαν τους νόμους. Αλλιώς για ποιό κράτος δικαίου μιλάμε; Η δικαιοσύνη επίσης είναι  μια  ξεχωριστή,  εξουσία και έχει χρέος να προστατέψει τον πολίτη από κάθε αδικία και κάθε εγκληματική ενέργεια εις βάρος του. Για τον λόγο αυτό διορίζονται πρόσωπα που θεωρούνται άξια να την υπηρετήσουν. Επίσης δεν πρέπει να κάνει διακρίσεις, ανάμεσα σε  πολίτες και πολιτικούς. Υπάρχουν πολύ σοφά αποφθέγματα που δείχνουν την σπουδαιότητα και την ουσία  της δικαιοσύνης.  Σας  βάζω λίγα που μου αρέσουν, για  να τα δείτε.


«Η δικαιοσύνη ανυψώνει το έθνος.»




«Καθώς φαίνεται, η δικαιοσύνη είναι τετράγωνη, σ' όλα τα μέρη ίση και όμοια.»




«Τα άτομα υπακούουν στους δυνατούς, αλλά σέβονται μόνο τους δίκαιους.»



Αυτά τα τρία αποφθέγματα τα λένε όλα. Στην Ελλάδα δυστυχώς η δικαιοσύνη αρρώστησε βαριά και δεν μπορεί πια να αποδώσει, για αυτό φτάσαμε σε αυτά τα χάλια. Έπρεπε από καιρό, να τραβήξει αρκετά αυτιά και να  στείλει πολλούς  εκεί που τους πρέπει. Όμως με τον περίφημο  νόμο αυτό, της άρσης της ασυλίας, γλυτώνουν όλοι οι παρανομούντες πολιτικοί. Βλέπουμε την δικαιοσύνη να απεικονίζεται  κρατώντας μια ζυγαριά,  και να έχει δεμένα τα μάτια γιατί άραγε; είναι τυχαίο; Αν και η δική μας δικαιοσύνη ακολουθούσε  το  αρχικό πρότυπο,   δηλαδή να έχει κλειστά τα μάτια και να μην βλέπει αν το άδικο προερχόταν από τους αξιότιμους βουλευτές, τότε θα δίκαζε και θα καταδίκαζε όλους αυτούς τους δυνάστες. Η χώρα μας δεν θα έφτανε σε αυτά τα χάλια σίγουρα. Αισθανόμαστε τα  δικαιώματα μας  να καταπατούνται βάναυσα. Ο  κόσμος πριν να αρχίσει να  υποφέρει,  κανονικά έπρεπε να είχε   επέμβει και να έβαζε τα πράγματα στην θέση τους.

Όπως λέει και ο Σολομών, η δικαιοσύνη ανυψώνει το έθνος.  Αφού υπάρχει τόση αδικία στην μεταχείριση του πολίτη και είναι αγανακτισμένος, είναι φυσικό η χώρα, αντί να υψώνεται να πέφτει στο έδαφος και να αργοπεθαίνει. Μια δικαιοσύνη επίσης πρέπει να λειτουργεί με μια αμοιβαιότητα, έκανες καλό θα σου το αναγνωρίσουν, έκανες κακό θα τιμωρηθείς και θα δικαστείς.  Αλλά που, τέτοιο πράγμα να δούμε εμείς. Το τελευταίο απόφθεγμα λέει πολύ σωστά, ότι τα άτομα σέβονται μόνο τους δίκαιους, αν δεν μπορούν να είναι δίκαιοι να περιμένουν και να ξέρουν ότι δεν θα τους σεβαστούν και θα επικρατήσει ο νόμος της  ζούγκλας   και άντε μετά,  να τους μαζέψουν. Γιατί αν ένας που πεινάει, πάει  και κλέψει και συλληφθεί   θα πει,  οι άλλοι οι κουστουμάτοι που μας φέρανε μέχρι εδώ, τρώγοντας με χρυσές κουτάλες  και δεν έχουμε να φάμε, γιατί δεν τιμωρούνται; Και άντε εσύ δικαιοσύνη άδικη να απαντήσεις.
Μύριαμ Κ. Ρόδος

2 σχόλια:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΗΓΑΛΟΣ είπε...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΔΗΓΗΣΗ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΟΣΗ ΩΡΑ ΔΙΑΒΑΖΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ.1}ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΚΑΡΟΥΖΟΣ.2}ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΗΣΤΗΡΙΟΥ.3}ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΟΡΜΠΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΣ ΤΡΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΟΔΗΓΗΘΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΚΑΠΟΤΕ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.ΤΩΡΑ ΕΓΙΝΕ ΕΝΑΣ ΚΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΣΑΠΙΟ Κ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ

Μύριαμ είπε...

Πολύ σωστά Γιάννη