Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

Τις αναμνήσεις μπορούμε να τις παρομοιάσουμε με ένα μεγάλο βιβλίο που καταγράφει κάθε λεπτό της ζωής μας. Βρίσκεται στην βιβλιοθήκη του μυαλού μας καλά φυλαγμένο. Η μοναδικότητα που το χαρακτηρίζει, είναι ότι κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό υλικό στο βιβλίο αυτό, είναι κάτι σαν τα αποτυπώματα μας. Είναι όλες τις στιγμές ανοιχτό και καταγράφει ασταμάτητα το κάθε τι που μας συμβαίνει. Με κάμερα τα μάτια και το συναίσθημα αποτυπώνει με ακρίβεια την κάθε λεπτομέρεια και ανάλογα το πως νοιώθουμε για κάποια πράγματα, χρησιμοποιεί ένα μελάνι διαφορετικό για κάθε περίσταση.

Αν νιώσουμε  χαρά για κάτι που είδαμε ή μας συνέβη χρησιμοποιεί το ροζ  χρώμα. Αν κάποιος μας έκανε να στεναχωρηθούμε και να κλάψουμε τότε βάζει το γκρι. Αν είχαμε μια απώλεια αγαπημένου μας προσώπου τότε σίγουρα θα είναι ένα κατάμαυρο και σκοτεινό χρώμα. Υπάρχει και το λευκό που το χρησιμοποιεί συχνά στις καθημερινές μικροχαρές που συναντάμε. Σε έναν έρωτα βάζει το κατακόκκινο βαθύ χρώμα που είναι δύσκολο για να σβηστεί από το βιβλίο. Σε μια προδοσία φιλική ή αισθηματικού χαρακτήρα βάζει το κίτρινο και μας προειδοποιεί να προσέξουμε να μην τους ξαναπλησιάσουμε.

Όλες αυτές οι αναμνήσεις υπάρχουν καταχωρημένες μέσα στις σελίδες του βιβλίου, όμως πολλές φορές χάνουμε τον σελιδοδείκτη με συνέπεια να μην μπορούμε να βρούμε μερικές. Ακόμα ο μηχανισμός του μυαλού μας, πολλές φορές βάζει άμυνες  να φυλάνε κάποιες κακές αναμνήσεις, ώστε  να μην της βρούμε γιατί  μας πονάνε. Και έτσι εμείς δεν τις βρίσκουμε και ζούμε καλύτερα. Αν μπορούσαν όλοι οι άνθρωποι να έκαναν αυτή την αμυντική κίνηση θα ήταν ευτυχισμένοι. Να έσβηναν ή να έθαβαν  δηλαδή, όλες τις άσχημες στιγμές του παρελθόντος. Θα ήταν ωραίο, να υπήρχαν στο βιβλίο αυτό τα χρώματα του ουράνιου τόξου μόνο, αλλά αυτό δεν γίνεται.  Αν δε υπήρχε αυτό το μαύρο και το γκρι, το βιβλίο μας θα ήταν ατελές. Άλλωστε το γκρι και το μαύρο χρώμα είναι  τόνοι που έχουν και  όλα τα χρώματα.

Το βιβλίο όμως αυτό είναι απαραίτητο  να υπάρχει σε κάθε ανθρώπινη βιβλιοθήκη, γιατί χωρίς αναμνήσεις  θα παύαμε να είχαμε συγκροτημένη σκέψη.  Ακόμα και το μαύρο και γκρι χρώμα που υπάρχει σε αυτό το βιβλίο, είναι διδακτικά. Και τα μαύρα και γκρι χρώματα που εικονογραφούν  κάποιες στιγμές στις σελίδες του βιβλίου σχηματίζουν διδακτικές εικόνες. 

Μύριαμ Κ. Ρόδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: