Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΝΤΙΟΙ

 Ημέρα εθνικής μνήμης των Ποντίων, δεν μπορούσα να μην γράψω δυο λόγια για αυτούς  που  θαυμάζω πολύ. Οι  Πόντιοι  άντεξαν την εξαθλίωση, τους διωγμούς και τον πόνο από  τον  άδικο  θάνατο, τόσων πολλών ανθρώπων. Και όμως είναι ακόμα όρθιοι και ενωμένοι σαν μια γροθιά. Την πρώτη φορά που έμαθα για τον Πόντο και τον άδικο ξεριζωμό τους ήταν από τα βιβλία του Λυκείου. Από τότε ψάχνω και μελετώ ότι έχει σχέση με τον Πόντο γιατί με συγκλονίζει πολύ η ιστορία τους.  Οι Πόντιοι είναι αξιοθαύμαστοι γιατί μέχρι και σήμερα κατόρθωσαν να κρατήσουν την γλώσσα, την θρησκεία τα ήθη και έθιμα. Οι γενοκτονία των Ποντίων ήταν πολύ άδικη και σκληρή  με  353.000 νεκρούς πλήρωσαν λόγω της θρησκείας και της εθνικότητας τους οι Πόντιοι. Δεν θα γράψω για την ιστορία τους εγώ, απλά θέλω μέσα από εδώ να τους στείλω τον θαυμασμό  και την αγάπη μου.

Μου αρέσουν οι Πόντιοι, γιατί είναι αγωνιστές, γιατί μιλούν μεν Ελληνικά, αλλά μαζί με μια δική τους διάλεκτο, που δεν καταλαβαίνω αλλά μου αρέσει. Ακόμα μου αρέσει ο πολεμικός χορός πυρρίχιος που έχουν. Δεν ξέρω γιατί αλλά κάθε φορά που τον βλέπω με ανατριχιάζει και με γοητεύει. Έχω ακούσει Πόντιους να μιλάνε για την Παναγιά Σουμελά με πολύ ευλάβεια,  ή να μιλάνε για την Τραπεζούντα και να κλαίνε.  Έχουν αφήσει πίσω τους όλη τους την περιουσία και ξανάρχισαν από το μηδέν. Οι Πόντιοι είναι παντού σε όλη την Ελλάδα και ευτυχώς μας δίνεται η ευκαιρία εκτός από τα γραπτά τους να μαθαίνουμε από τους ίδιους την ιστορία τους. Υπάρχουν ακόμα χριστιανοί Πόντιοι που κρύβονται για να μην έχουν την ίδια αντιμετώπιση  και οι Πόντιοι που μένουν στην  Ελλάδα πηγαίνουν εκεί συχνά για να τους δώσουν κουράγιο και να τους εμψυχώσουν, να συνεχίσουν την παράδοση και να μην ξεχάσουν την καταγωγή τους.

Είναι σπουδαίοι άνθρωποι οι Πόντιοι και θέλω μέσα από τις λίγες αυτές γραμμές να τους πω συγχαρητήρια για την δύναμη ψυχής που έχουν. Θέλω ακόμα να τους πω ένα μεγάλο μπράβο που άντεξαν στις κακουχίες και αυτή την στιγμή έχουμε την ιστορία του Πόντου μέσα από μαρτυρίες των γονιών και των παππούδων τους, που φρόντισαν να διαφυλάξουν για να μπορούμε σήμερα εμείς να τα διαβάσουμε ή να τα ακούσουμε από τους ίδιους. 

Οι Πόντιοι είναι ένα κομμάτι από εμάς και δεν πρέπει να τους ξεχωρίζουμε αλλά να τους αγαπάμε. Γεια σου Πόντε με τα ωραία σου, σε λατρεύω.


Μύριαμ Κ. Ρόδος

4 σχόλια:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΗΓΑΛΟΣ είπε...

για αλλη μια φορα εισαι αξια συνχαρητηριων.Αν σκεφτουμε το τι περασαν ο ποντιακος ελληνισμος της τραπεζουντας παρ ολα αυτα κρατησαν ζωντανες της παραδωσεις τους απο γενια σε γενια τα εθιμα τους της παραδωσεις τους

Μύριαμ είπε...

Ναι Γιάννη ακριβώς γιαυτό τους θαυμάζω.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ είπε...

Το δράμα του Πόντου, όπως το προείδε ο… Ευριπίδης

άρθρον του
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΕΩΡ. ΚΑΤΣΟΥΛΗ
-κλασσικού φιλολόγου-

http://filologos-hermes.blogspot.com/2012/05/blog-post_19.html

Μύριαμ είπε...

ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΙ ΕΡΜΗ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ