Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΑΡΑ

Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που αγαπάνε όλα τα παιδιά. Μέσα στο μυαλό τους είναι πλασμένη  σαν την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου. Περιμένουν με αγωνία να δουν το πρωτοχρονιάτικο δώρο που θα τους φέρει ο Αϊ Βασίλης. Παράλληλα όμως είναι και μια σπουδαία γιορτή της ορθοδοξίας, καθώς έχει γεννηθεί ο μεσσίας μας.  Σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν με λαμπρότητα την ημέρα αυτή.

Είναι πολύ σπουδαίος αλλά και μαγικός ο κόσμος των Χριστουγέννων για τα παιδιά. Μερικοί προτιμούν να  απομυθοποιήσουν αυτή την εικόνα στα μάτια των παιδιών και εδώ είναι το μεγάλο λάθος. Τα μικρά όταν θα μεγαλώσουν δεν θα έχουν το ρομαντικό στοιχείο που είναι τόσο όμορφο και είναι κρίμα. Θυμηθείτε πόσο αγωνία και χαρά είχατε εσείς όταν περιμένατε να έρθουν τα Χριστούγεννα.

 Πόσες φορές λέγατε από μέσα σας ή ρωτούσατε την μαμά σας για το δώρο που θα σας φέρει  ο  Άγιος Βασίλης;  Πόσες φορές δεν τρέξατε να δείξετε στους φίλους τα δώρα που σας έφερε;  Πόσοι από εσάς δεν του έχετε γράψει γράμμα και του ζητούσατε διάφορα παιχνίδια; Και σε πόσους από εσάς είναι καταγραμμένα στην μνήμη σας κάποια δωράκια του Άγιου μας Βασίλη; Γι αυτό μην θέλετε και μην νομίζετε ότι είναι σωστό να τους χαλάσετε αυτή την μαγεία. Αφήστε τα στον παιδικό κόσμο τους που είναι υπέροχος και χωρίς βρωμιά και μιζέρια.




Η γιορτινή ατμόσφαιρα προσθέτει μια μαγεία  αυτές τις ημέρες.  Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στολισμένο με πολύχρωμες μπάλες και φωταγωγημένο είναι κάτι μαγικό που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Τα παιδιά περιμένουν να βγουν στους δρόμους να πουν τα κάλαντα και να διαλαλήσουν παντού πως ο Χριστός γεννήθηκε. Αυτό τείνει να εκλείψει στις μεγαλουπόλεις, γιατί δυστυχώς υπάρχουν οι αχρείοι, που αυτές τις άγιες μέρες περιμένουν να ληστέψουν ακόμα και τα μικρά  αθώα παιδιά.

Σε μια μικρή όμως πόλη ή χωριό όλα αυτά τα ωραία  πράγματα που συνθέτουν τα Χριστούγεννα ακόμα ευτυχώς υπάρχουν. Τα παιδιά ξεχύνονται στους δρόμους με τα τρίγωνα  τους και παντού ακούς παιδικές φωνούλες να λένε τα κάλαντα. Οι νοικοκυρές αρχίζουν τις προετοιμασίες, να φτιάξουν τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και άλλα τοπικά γλυκά. Όταν περνάς από τις γειτονιές οι μυρωδιές σου γαργαλάνε την μύτη. Ο μπογιατζής αυτές τις ημέρες έχει την τιμητική του, καθώς οι περισσότερες νοικοκυρές θα βάψουν τα σπίτια τους για να υποδεχτούν τον καινούριο χρόνο.

Την παραμονή των Χριστουγέννων η μυρωδιά από τις γαλοπούλες και τα κοκόρια που βάζουν στον φούρνο οι γυναίκες σου σπάει την μύτη. Το βράδυ είναι πολύ όμορφα να κάνεις μια βόλτα και να βλέπεις όλα τα σπίτια στολισμένα, τα χιλιάδες λαμπάκια σε καθηλώνουν καμιά φορά και σταματάς λίγο να τα χαζέψεις.

 Οι νοικοκυρές βάζουν όλη την τέχνη και το γούστο που έχουν για κάνουν όσο πιο όμορφο γίνεται ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο. Καμία φορά συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποια θα στολίσει πιο όμορφα το δέντρο της. Την πρωτοχρονιά μαζεύεται όλη η οικογένεια να κόψει την βασιλόπιτα και να δει τα δώρα που βρίσκονται κάτω από το δέντρο. Η χαρά φωτίζει όλων τα πρόσωπα και περισσότερο των παιδιών.

Ελπίζω  και παρακαλώ να μπορέσουν όλοι οι άνθρωποι να γιορτάσουν  αυτά τα Χριστούγεννα. Δυστυχώς όμως  πολλά σπίτια, δεν θα μπορέσουν να έχουν τα βασικά που χρειάζεται για μια τέτοια ξεχωριστή μέρα. Τα παιδιά πρέπει πάση θυσία να γιορτάσουν και να χαρούν τις μέρες αυτές. Όσοι από εσάς μπορείτε και αντιληφθείτε ότι μια οικογένεια αδυνατεί βοηθήστε την όσο μπορείτε ακόμα και από το υστέρημα σας. Αυτό πιστέψτε με θα σας δώσει μεγάλη χαρά και θα σας κάνει να νοιώσετε σαν μικρά Άγιο Βασιλάκια. Και ακόμα θα έχετε μια ηθική ικανοποίηση, που θα σας κάνει να αισθανθείτε  άνθρωποι, μέσα στην ζούγκλα που ζούμε.


Αφήστε λοιπόν τη γκρίνια, την απογοήτευση, και την μουρμούρα και   ξεκινήστε.  Ψάξετε να δείτε που θα μπορούσατε να γίνετε Άγιοι Βασίληδες.

Καλή επιτυχία, καλή χρονιά με υγεία και πάντα να είστε άξιοι να δίνετε μια μικρή χαρά.

Μύριαμ Κ. Ρόδος

3 σχόλια:

sideras είπε...

πόλη απλά θα το πω τα χριστούγεννα είναι μια γιορτή για όλους και για όλες της υλικήες

Μύριαμ είπε...

Σίγουρα ειναι για όλες τις ηλικίες,όλοι οι άνθρωποι έχουν διάφορα συναισθήματα και αναμνήσεις από αυτές τις γιορτινές μέρες. Για να έχεις αναμνήσεις όμως πρέπει να ζήσεις ωραίες παιδικές στιγμές. Αρέσουν στους μεγάλους γιατί πάντα έχουν να θυμηθούν κάτι ωραίο. Γιαυτό λέω να φροντίσουμε τα παιδιά να έχουν τέτοιες ωραίες και πλούσιες αναμνήσεις από τον Αγιο Βασίλη.

salamis taxi είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ .