Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΨΕΜΜΑΤΑ;

Με αφορμή ένα μήνυμα που έλαβα από κάποιο καλό μου φίλο, τον Χαράλαμπο θα γράψω για ένα θέμα που διάβασε και τον προβλημάτισε πολύ. Μου έστειλε κάποιο κείμενο και μου ζήτησε την γνώμη μου. Το κείμενο αυτό αφορούσε τις δυσοίωνες προβλέψεις από τους οραματισμούς κάποιων μοναχών.

Κατά καιρούς εδώ και πάρα πολλά χρόνια  ακούμε διάφορους ανθρώπους ή μοναχους, να προφητεύουν σύμφωνα με τα οράματα ή τα όνειρα που έχουν. Αμέσως τίθεται το θέμα είναι αλήθεια και αν ναι πότε θα πραγματοποιηθούν; Μάλιστα μας δίνουν και σημάδια για να καταλάβουμε ότι κοντεύει εκείνη η ώρα που προφήτευσαν.

Εγώ θα σας πω μόνο την δικιά μου σκέψη και θέση, για το τι θεωρώ σωστό.  Πιστεύω στις προφητείες που λέει το Ευαγγέλιο μας. Όμως δεν πιστεύω τις ερμηνείες που θα μου δώσει ο κάθε ευνοούμενος όπως θέλει να νομίζει ότι είναι κάποιος, είτε είναι κληρικός είτε αιρετικός. Γιατί και οι αιρετικοί πάνω σε αυτές τις προφητείες  βαδίζουν και τις εξηγούν όπως τους συμφέρει. Καταρχάς ξέρουμε ότι ο Χριστός μιλούσε πάντα παραβολικά  η ερμηνεία λοιπόν είναι ή όπως την λαμβάνει το κάθε άτομο ή όπως την λαμβάνει αυτός που θα προσπαθήσει να την εξηγήσει και να την γράψει.

Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη μας, ότι τότε που μας μιλούσε ο Χριστός, μέσα από την Aγία γραφή πάντα μιλώ, ήταν άλλες εποχές. Συχνά αναφερόταν στα γεγονότα της τότε εποχής και τις καταστροφές που θα προκαλούσαν οι τότε Βασιλιάδες στο λαό τους. Μίλησε όμως και για την έλευση του ξανά στην γη, την Δευτέρα παρουσία επειδή θα είναι η  δεύτερη παρουσία του στην γη.

Τώρα έρχομαι στο σήμερα. Ακούω τακτικά να προφητεύουν πολέμους, καταστροφές, λοιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς. 

Και συχνά αναρωτιέμαι μα τι λένε είναι αλήθεια αυτά; Και γιατί πρέπει κάποιος να μας προφητεύσει το μέλλον μας αφού το έχει κάνει ο Χριστός;  Μια σκέψη μου ήταν ότι θέλουν να μας γυρίσουν στην εκκλησία, όμως και πάλι είχε τεθεί ένα άλλο ερώτημα στο μυαλό μου. Οι κληρικοί θέλουν να σώσουν τις ψυχές μας ή να έχουν κέρδος με την επιστροφή μας; Με αυτή την σκέψη δεν θέλω να αναιρέσω τον λόγο του Θεού  αλλά ούτε και τον σκοπό της ίδιας της εκκλησίας. Μπορούν οι κληρικοί με άλλον τρόπο να φέρουν τα ποίμνια τους  πίσω, η φοβέρα ( αν βέβαια είναι αυτός ο σκοπός τους) δεν είναι ο σωστός και έντιμος τρόπος κατά την γνώμη μου.

Η δεύτερη γνώμη μου είναι λίγο σκληρή αλλά θα σας την πω. Σκέφτομαι αυτός ο πνευματικός άνθρωπος έχει σώας τας φρένας; Γιατί χωρίς να θέλω να προσβάλω αλλά ούτε να υποβαθμίσω τον ρόλο τους μέσα στην εκκλησία, είναι άνθρωποι και αυτοί και μπορεί να έχουν κάποια ψυχική διαταραχή. Ιδίως με κάτι μοναχούς που ζουν μόνοι και προσεύχονται  και  διαβάζουν πάντα τον λόγο του Θεού. Όχι ότι το βρίσκω κακό ίσα ίσα που έτσι ακολουθούν τις εντολές του Θεού. Με αυτό όμως θέλω να πω ότι ίσως έχουν επηρεαστεί  από αυτή την καθημερινή κατάσταση και βιώνουν στο μυαλό τους την ζωή του Χριστού.

Ξέρω έναν μοναχό που έκανε μια προφητεία για ένα νησί εδώ στα Δωδεκάνησα και είχε τρομοκρατήσει τον κόσμο. Πέρσι αν θυμάμαι καλά είπε ότι θα έκανε έναν τρομερό σεισμό και θα βούλιαζε το νησί, όλοι αυτοί που πίστευαν στις προφητείες τρομοκρατήθηκαν και τελικά δεν έγινε τίποτα. Καλό είναι να ελέγχονται τέτοια λεγόμενα γιατί και τρομοκρατούν αλλά και θέτουν την εκκλησία και την θρησκεία μας υπό αμφισβήτηση. Εγώ πάντως είμαι δύσκολη στο να πιστεύω την κάθε προφητεία.

Αγαπώ τον Θεό εκκλησιάζομαι, πιστεύω και ερευνώ το ευαγγέλιο γιατί  μόνο από εκεί θα μάθω αυτά που πρέπει. Καταλαβαίνω ότι οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι όχι μόνο για εμάς αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο ενός πολέμου γιατί υπάρχουν πολλά συμφέροντα. Το νούμερο ένα και ο υπαίτιος για όλα αυτά είναι μόνο  το χρήμα, αυτό μας κυβερνάει τώρα. Αν δεν υπήρχε αυτό σκεφτείτε πόσο πιο απλή θα ήταν η ζωή μας. Κάποτε υπήρχαν οι ανταλλαγές και όλα ήταν πιο απλά, όμως τώρα όλα είναι πολύπλοκα και δύσκολα χάρη σε αυτό τον  δύστροπο αφέντη που λέγεται  χρήμα. Όλα για αυτό γίνονται, οι πόλεμοι,  οι κλεψιές και γενικά όλα τα κακά του κόσμου γίνονται για το χρήμα.

Τώρα τι λέω εγώ για όλα αυτά που σας ανάφερα παραπάνω. Δική μου γνώμη είναι να αγαπάμε τον Θεό και να προσευχόμαστε κάθε μέρα. Να έχουμε την πίστη μας ακλόνητη γιατί αν ο άνθρωπος δεν έχει πίστη είναι σαν ένα κουτί πολυτελείας δίχως περιεχόμενο. Το αν θα πιστεύουμε ή όχι στην κάθε προφητεία αυτό είναι δικό μας  δικαίωμα και κρίση. Να πιστεύετε στα λεγόμενα του Ιησού Χριστού μας αυτόν να έχετε οδηγό και παράδειγμα. Εκείνος γι αυτό τον σκοπό δεν κατέβηκε στη γη; ήθελε να μας διδάξει τον τρόπο που θα μπορούμε να ζήσουμε κοντά του. Να σέβεστε τα Θεία και να βαδίζετε σύμφωνα με την επιθυμία του, όσο μπορείτε, γιατί είναι πολύ δύσκολο αυτό. Και προσπαθήστε να μην επηρεάζεστε τόσο εύκολα από τις προφητείες. Αυτές πάντα υπήρχαν σε κάθε εποχή ανατρέξτε στο παρελθόν και θα δείτε ότι έχω δίκιο.

Μύριαμ Κ. Ρόδος

3 σχόλια:

ΛΕΤΑ ΜΑΣΑΟΥΤΗ είπε...

ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΟΥΤΟ ΣΑΝ ΠΟΙΟ ΜΕΓΑΛΗ
ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΑ ΑΦΟΜΗΩΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ
ΟΠΩΣ ΠΟΡΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ
ΑΛΛΟΙ ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΟΙΤΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΛΕΦΤΑ
ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΝΟΣ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
ΑΛΛΟΣ ΤΗΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗ ΜΕ 20 ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΜΕ 15 ΓΙΑΤΙ?
ΓΙΑΤΙ Ο ΚΘΕ ΕΝΑΣ ΑΦΟΜΗΟΣΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ
ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΒΑΘΥΑ ΠΙΣΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
ΟΧΙ ΤΗΣ ΕΠΕΙΘΑΝΙΑΣ ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΒΑΘΟΥΣ

Μύριαμ είπε...

Λέτα μου χαίρομαι που έχεις δική σου άποψη και γνώμη και εγώ την ίδια δουλεία κάνω κοιτάω τα πράγματα εις βάθος. Δεν ανέχομαι από κανένα χώρο διαστρέβλωση αυτο νομίζω τα λέει όλα. Αγαπώ τον Θεό και σέβομαι τα Θεία, όμως έχω και μυαλό και λογική πέρα από αυτό να δω καθαρά κάποια πράγματα. με λυπεί αφάνταστα το γεγονός ότι με κάποια γεγονότα αμφισβυτούν την εκκλήσια και τον Θεό.Θέλω να μπεί ένα τέλος σε όλα αυτά γιατί ο Χριστός άλλα μας δίδαξε τα οποία δεν τα βλέπω καθαρά τώρα, Δεν θέλω να επεκταθώ πιστεύω να καταλαβαίνεις τι λέω. Θέλω να διαφυλάξω την θρησκεία μας από όλους αυτούς τους κερδοσκόπους παράγοντες. Αν κατάλαβες καταλάβες αυτά Λέτα μου.

ΛΕΤΑ ΜΑΣΑΟΥΤΗ είπε...

ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΠΟΙΟ ΠΟΛΛΑ ΠΑΟ ΟΣΑ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΨΥΧΗ ΜΟΥ
ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΛΛΑ ΜΙΛΩ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ
ΔΙΑΒΑΖΩ ΨΑΧΝΩ ΚΑΙ ΕΝΟΙΜΕΡΩΝΩΜΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΟΥ ΣΥΓΧΩΡΕΙΣ ΤΑ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΟΥ ΛΑΘΗ