Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

O ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΟΣ ΗΧΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ

Η μοναξιά είναι στις μέρες μας πολύ πιο έντονη. Η αλλοτρίωση έχει κάνει τους ανθρώπους να σπάσουν τους δεσμούς που τους ενώνουν. Υπάρχουν τρία είδη μοναξιάς, η επιλεκτική, αυτή που ενώ είναι ένα άτομο ανάμεσα σε κόσμο,  νοιώθει πολύ μόνος και η υποχρεωτική μοναξιά.

Από τις τρείς μορφές μοναξιάς η επιλεκτική είναι πιο ανώδυνη. Αυτή την επιλέγει το άτομο όταν νοιώθει ότι πρέπει να σκεφτεί ή να κάνει τον απολογισμό της ζωής του. Κάθετε λοιπόν μόνο του και συλλογίζετε ώρες ατελείωτες, τις καλές και τις κακές  στιγμές που έχει περάσει. Κάνει ένα φιλτράρισμα δηλαδή  στα προηγούμενα χρόνια που πέρασαν, μπαίνει στην διαδικασία του κινηματογράφου. Έτσι η ζωή του περνάει, μπροστά απο τα μάτια του σαν μιά αποσπασματική ταινία και  σταματάει σε κάθε έντονο γεγονός να κάνει ανασκόπιση. Ψάχνει για τυχόν λάθη ή χαίρετε με ένα χαρούμενο γεγονός. Πολλές φορές μπορεί να βγει κάτι καλό από αυτό, καθώς το άτομο έχει μετρήσει και υπολογίσει  τα λάθη του, έχει πάρει με λίγα λόγια το μάθημα του. Έτσι προσπαθεί στη συνέχεια της πορείας της ζωής του να είναι πιο συμβιβαστικος και αλάνθαστος. Ομως μπορεί να του γίνει τρόπος ζωής η μοναξιά και σιγά σιγά να πέσει σε κατάθλιψη, αυτό πρέπει να το δούμε και να  βοηθήσουμε το  άτομο να βγει απο την μοναξιά.

Η μοναξιά ανάμεσα σε κόσμο, εδώ το άτομο νοιώθει ένα κενό μέσα του, τίποτα δεν το γεμίζει και τίποτα δεν τον αγγίζει. Η αίσθηση από αυτή την μοναξιά είναι πολύπλοκη, καθώς τα αισθήματα είναι ανάμικτα. Το άτομο νοιώθει κενό σαν ένα αόρατο χέρι να έχει μπεί βίαια στα σωθικά του και να του τα έχει αδείασει. Αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να χαρεί, να γελάσει ακόμα και να πονέσει όπως θα έπρεπε. Η λύπη έχει μόνιμα εγκατασταθεί και είναι το μόνο συναίσθημα που αισθάνεται. Αυτό το άτομο σαν να λέμε λειτουργεί μηχανικά για τις βιολογικές ανάγκες μόνο, ζει, τρώει, μιλάει και περπατάει γιατί έτσι είναι η φύση του. Ακόμα και η σκέψη του βυθίζεται σε ένα απέραντο κενό και χάνεται. Πολλές φορές του μιλάνε και απαντά αλλά χωρίς συνείδηση. Αυτού του είδους την μοναξιά εγω την βλέπω βασανιστική και σαν ένα μαρτύριο χωρίς τέλος. 


Και τέλος έχουμε την υποχρεωτική μοναξιά, αυτή είναι πολύ επώδυνη νομίζω. Πολλές φορές κάτι συμβαίνει στην ζωή του ατόμου και αναγκάζεται να ζήσει μονος. Αυτό μπορεί να είναι ένας χωρισμός, ένας θάνατος, ή μία απομάκρυνση των ανθρώπων από το άτομο για διάφορους λόγους. Οι ηλικιωμένοι μένουν συχνά μόνοι και τότε είναι που μας χρειάζονται  γιατί υποφέρουν αφάνταστα. Όταν ένα ζευγάρι χωρίσει ή πεθάνει για κάποια αιτία ο συντροφός του, τότε χάνεται η γη κάτω από τα πόδια του, χρειάζεται το άτομο αυτό ηθική υποστήριξη γιατί εκτός του ότι είναι μόνο ζει και μία μεγάλη απώλεια. Επειδή λοιπόν έχει αλλάξει ριζικά ο τρόπος ζωής του, νοιώθει πολύ απογοητευμένο και πικραμένο από την ζωή.  Αν δεν έχει αποθέματα θάρρους και δύναμης για να πολεμήσει, αφήνει τον πόνο να τον κυριέψει. Ο εκκωφαντικός θόρυβος που κάνει η μοναξιά είναι απαίσιος. Μακάρι να μην τον γνωρίσει άνθρωπος, γιατί είναι σαν να σε μαστιγώνουν χιλιάδες χέρια και να ματώνεις από παντού.

Βλέπουμε λοιπόν πόσο άσχημο πρόσωπο έχει η μοναξιά και πως τα άτομα που την βιώνουν, μπορούν εύκολα να πέσουν σε κατάθλιψη. Αυτά τα άτομα  χρειάζονται άμεσα βοήθεια, γιατί μπορεί να βλάψουν τον εαυτό τους. Υπάρχουν ειδικά κέντρα βοήθειας που πρεπεί να απευθύνεται κάποιος όταν αντιληφθέι ένα τέτοιο άτομο. Αλλά χρειάζονται επίσης,  πολύ αγάπη και φροντίδα να μην τα αφηνουμε μονα τους σε τέτοιες καταστασεις. Ψάξτε γύρω σας, δείτε τους γνωστούς σας και αν αντιληφθείτε μια τέτοια κατάσταση, βοηθήστε τα είναι χρέος μας γιατί όλοι είμαστε άνθρωποι.
 
80111 11100  Αυτό είναι το τηλέφωνο όταν δείτε άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης συνήθως στους ηλικωμένους να πάρετε να σας συμβουλέψει. Λέγεται  "Γραμμή Ζωής".


Μύριαμ Κ. Ρόδος
 

4 σχόλια:

Konstantinos είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΥΡΙΑΜ. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΟΥ. ΚΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΟΥ. ΟΠΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΜΕ ΕΧΕΙΣ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΝΑ ΛΕΩ ΚΙ'ΕΓΩ ΤΗΝ ΔΙΜΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ..ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΤΟΝ ΠΟΛΥΞΕΡΟ ΑΛΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΚΑΤΙ ΜΕ ΕΧΟΥΝ ΔΙΔΑΞΕΙ..ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΚΤΟΣ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΠΟΥ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΑΝΕΦΕΡΕΣ,ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ..ΕΝΑ ΜΟΝΑΧΙΚΟ ΑΤΟΜΟ,ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΑΣΑΝΑ ΑΠΟ ΧΑΡΕΣ..ΝΑ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΛΕΙΨΕΙ Η ΑΓΑΠΗ,ΝΑ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΛΕΙΨΕΙ ΕΝΑ ΧΑΔΙ,ΜΙΑ ΖΕΣΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ,ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΥΝ,ΟΤΙ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΖΟΥΝ,ΟΤΙ,ΟΤΙ,ΟΤΙ.....ΟΤΑΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ,ΑΥΤΑ ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ,ΚΑΙ ΚΛΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΤΟΥ..ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ,ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΤΕΛΕΙΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ,ΓΕΝΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ,ΠΑΡΑΜΕΛΙΣΜΟ ΤΟΥ..Σ'ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΑΘΟΥΜΕ,ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΑΓΑΠΗ,ΖΕΣΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΓΚΑΛΙΑ,ΕΙΛΗΚΡΙΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΕΣΤΩ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ,ΒΡΗΚΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΙΟ ΔΩΡΟ,ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΕ ΕΠΙΜΟΝΑ..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Konstantinos είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΥΡΙΑΜ..ΕΞΟΧΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΟΥ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ. ΜΙΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ,ΟΠΩΣ ΚΑΝΩ ΠΑΝΤΑ,ΝΑ ΔΕΧΤΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΣΧΟΛΙΟ,,
ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ,ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ,ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΠΕΙΡΑ ΜΟΥ,ΚΑΙ ΠΟΥ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΖΗΤΟΥΝ ΜΙΑ ΑΓΑΠΗ,ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ,ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ,ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ.ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΑΝΑΠΟΛΗΣΗ ΜΑΖΙ ΒΕΒΑΙΑ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕΣ,ΚΑΙ ΜΑΤΑΙΑ ΕΠΙΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΡΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ..ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΑΓΕ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΚΛΗΡΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ :::::::
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ntinos.
ΑΓΑΠΗΤΗ ΜΥΡΙΑΜ,ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΣΟΥ,ΜΟΥ ΖΗΤΑ ΕΓΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ..ΣΟΥ ΕΓΡΑΨΑ,ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ. ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΔΕ,ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΟΥ,ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ,ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΒΙΟΠΑΛΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ,ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ,ΠΩΣ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ ΤΩΝ,ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣ,ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΑΠΗΣ,ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ,ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΙΑ ΖΩΗ,ΤΟΥΣ ΕΛΕΙΨΑΝ..ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΑΡΑΓΕ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΑΡΑ,ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Μύριαμ είπε...

Αγαπητέ Κωνσταντίνε πιστεύω πως όλοι οι άνθρωποι αξίζουν και πως πρέπει να έχουν μερίδιο στην αγάπη.Η ηλικία δεν νομίζω να παίζει ρόλο στην αναζήτηση που λές, κανείς δεν ξέρει πότε θα του χτυπήσει την πόρτα η αγάπη. Νομίζω ότι είναι θέμα πότε θα βρεθείς στο σωστό μέρος για να γνωρίσεις το κατάλληλο πρόσωπο.Καμιά φορά η μοίρα παίζει τρελά παιχνίδια εκεί που δεν το περιμένεις σε χτυπάει με το βελάκι της αγάπης, τότε ή θα τρομάξεις και θα φύγεις ή θα μείνεις και θα τον απολαύσεις. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά και να καταλάβουμε πότε θα μας χτυπήσει την πόρτα. Και μετά φυσικά να την κλείσουμε να μην φύγει.Με αγάπη Μύριαμ