Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΗ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ.



Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που δυστυχώς είναι σε έξαρση, είναι το αλκοόλ και η μεγάλη κατανάλωση από τους νέους.  Οι νέοι μας σήμερα είναι πιο απελευθερωμένοι και αυτό τους κάνει καμιά φορά, να κάνουν ακραίες πράξεις και να καταφεύγουν σε αλόγιστες χρήσεις. Μια από αυτές, είναι και το αλκοόλ που όλο και σε πιο μικρή ηλικία, το δοκιμάζουν και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα. Οι λόγοι που τους οδηγούν σε αυτό το καταστροφικό για τον εαυτό τους έργο, είναι διάφοροι και ποικίλουν  από άτομο σε άτομο. 

Ένας λόγος είναι η απομάκρυνση της οικογένειας από το παιδί, λόγο δουλειάς ή από διάφορες άλλες καταστάσεις.  Το παιδί τότε νιώθει έλλειψη αγάπης και το βρίσκει σαν λύτρωση  ή ένα τρόπο να τους εκδικηθεί. Ακόμα το στρες, το άγχος, η κοινωνική απόρριψη. Τις πιο πολλές φορές όμως το κάνουν για να είναι αρεστοί στους φίλους τους. Όταν στην έξοδο τους οι φίλοι καταναλώνουν αλκοόλ, προτρέπουν και αυτούς να κάνουν το ίδιο.  Εκείνοι δεν θέλουν να δείξουν ότι υστερούν σε αυτό, γιατί τότε θα τους πουν ξενέρωτους. Είναι η έκφραση που απευθύνουν σε όποιον δεν πίνει. Και έτσι ξεκινούν να πίνουν και μάλιστα κάθε φορά και περισσότερο, ώσπου μοιραία έρχεται και η εξάρτηση από αυτό. 

Μετά αρχίζουν να έχουν αντοχή σε μεγαλύτερες ποσότητες, εδώ αρχίζει να χτύπα και το καμπανάκι του κινδύνου. Γιατί τα ποτά που πίνουν έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε οινόπνευμα από 35% έως 40% οινόπνευμα. Η προσωρινή ευφορία, το θάρρος που αποκτούν  και η απελευθέρωση από τις αναστολές, αρχίζει να τους αρέσει και γίνεται τρόπος ζωής, χωρίς να γνωρίζουν τους κινδύνους που εγκυμονεί, αυτή η παρατεταμένη χρήση αλκοόλ. 

Ο κίνδυνος για μόνιμη καταστραφή της υγείας τους, είναι πια σίγουρος. Οι συνέπειες από μακροχρόνια χρήση είναι: Αλκοολική γαστρεντερίτιδα, πεπτικό έλκος, η πιο σοβαρή είναι η κίρρωση του ύπατος που οδηγεί πολλές φορές στο θάνατο.  Ακόμα υπάρχει κίνδυνος για αύξηση καρδιαγγειακών νοσημάτων, κακοηθών νεοπλασιών και ψυχικών  διαταραχών. Μια ακόμα συνέπεια, είναι η απώλεια μνήμης και πάνω σε αυτό είχα διαβάσει πριν λίγο καιρό ένα άρθρο. 

Στην Αγγλία ένας νέος 17 χρονών, ξύπνησε ένα πρωί και βρήκε την μητέρα και την αδελφή του κατακρεουργημένες.  Άρχισε να φωνάζει σε κατάσταση σοκ, κατάφερε να ειδοποιήσει τις αρχές  και αρχίζει ένα ανθρωποκυνηγητό για να βρει τον δολοφόνο, που έκανε το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα. Οι αστυνομικοί  μετά από σχολαστική έρευνα, βρήκαν το όπλο του εγκλήματος που ήταν ένα μεγάλο μαχαίρι.  Ήταν πρόχειρα πεταμένο στην αυλή, μέσα σε μια μεγάλη γλάστρα.  Στο εγκληματολογικό εργαστήριο, διαπιστώθηκε ότι τα αποτυπώματα, ήταν του ιδίου του νεαρού.  Αυτός σκότωσε και μάνα και αδελφή. Αμέσως συνελήφθη και οδηγήθηκε στις φυλακές.  Ο νεαρός δεν είχε καταλάβει τι έγινε και άρχισε να φωνάζει, πως δεν είναι δυνατόν να σκοτώσει τα μόνα άτομα, που είχε στον κόσμο και που λάτρευε. Κάποιο λάθος θα έγινε. 

Όταν έγινε η αναπαράσταση, τότε μόνο κατάλαβε τι είχε συμβεί. Εκείνο το μοιραίο βράδυ είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, σε συνδυασμό μάλιστα με βαρβιτουρικά.  Φαίνεται η μητέρα του  τον είδε σε αυτή την κατάσταση και άρχισαν τον διαπληκτισμό.  Κάτι που το συνήθιζαν τελευταία, λόγο της εξάρτησης του από το ποτό. Πάνω λοιπόν σε αυτό το καυγά, έπιασε ένα μαχαίρι από την κουζίνα και την χτύπησε με μανία.  Η αδελφή άκουσε τις κραυγές της μητέρας και έτρεξε να βοηθήσει και τότε βρήκε τον ίδιο τραγικό θάνατο με  την μητέρα της. Μετά από μια εβδομάδα αυτοκτόνησε.  Δεν άντεξε από τις τύψεις και την απώλεια των δυο αγαπημένων γυναικών της ζωής του.  Άφησε και ένα σημείωμα που έλεγε, ότι μέχρι τελευταία στιγμή, δεν μπορούσε να θυμηθεί τίποτα.  Μάλιστα έδινε και συμβουλές στους νέους, να μην βάλουν ποτέ στο στόμα τους αυτό το δηλητήριο, που τους θολώνει το μυαλό. 

Βλέπουμε λοιπόν ποσό τραγική εξέλιξη, μπορεί να έχει κάποιος εθισμένος στο ποτό. Εμείς ξέροντας τις επιπτώσεις όλες αυτές που ανάφερα και ένα σωρό ακόμα άλλες, που είναι αναρίθμητες και θα μου πάρει χρόνο αν τις αναλύσω όλες.   Για αυτό πρέπει  να προλάβουμε κάθε νέο, κάθε φίλο ή συγγενή μας, που είναι κοντά μας.  Όταν βγαίνουμε έξω να πίνουμε χυμό ή έστω μια μπύρα, δεν είναι ανάγκη να καταπίνουμε τον Βόσπορο για να κάνουμε κέφι. Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση και πως θα γίνει αυτό; μα φυσικά με την ενημέρωση. Ας αφιερώνουμε λίγο χρόνο κάθε φορά και ας τους εξηγούμε με υπομονή και με παραδείγματα αν χρειαστεί. Πρέπει να μάθουν,  πόσο κακό κάνει στον οργανισμό το αλκοόλ. Ακόμα να  τους τονίσουμε, για  την συμπεριφορά που αλλάζει με το ποτό, για τα τροχαία που προκαλεί, τον θάνατο που φέρνει, τον κατήφορο που θα πάρουν στην κοινωνική τους ζωή, την απομάκρυνση και την απόρριψη από το κοινωνικό σύνολο. Τότε πιστεύω θα καταλάβουν και θα ακούσουν γιατί θα ξέρουν ότι είναι λόγια αγάπης βγαλμένα από την καρδιά μας, και ότι εμείς ενδιαφερόμαστε για αυτούς, τους αγαπάμε, θέλουμε να είναι κοντά μας συνειδητά και όχι ασυνείδητα. 

Τώρα αν έχουμε κοντά μας εξαρτημένα άτομα, πρέπει να τα βοηθήσουμε πρώτα από άλλα να καταλάβουν ότι πρέπει να το σταματήσουν  και να ενταθούν ξανά μαζί μας. Να τους δώσουμε το παράδειγμα του Οδυσσέα, που έψαχνε για χρόνια την Ιθάκη και τελικά την βρήκε.  Έτσι και αυτός να προσπαθήσει να ξαναβρεί τον χαμένο του εαυτό, τα όνειρα που έμειναν μισά, την κοινωνική ζωή του.  Να τους εξηγήσουμε ότι μπορεί να βυθίστηκαν για λίγο στην θάλασσα του αλκοόλ μα δεν πνίγηκαν του δίνουμε το χέρι για να σωθούν. 

Αν κάποιος από εσάς μπορέσει να σώσει έστω και ένα νέο, τότε να ξέρει ότι έβαλε ένα λιθαράκι στο φράγμα που ετοιμάζουμε με την συνεχή ενημέρωση. Θέλουμε να σταματήσουμε από τον κοινωνικό κατήφορο τα παιδιά, που δίχως φρένο κατρακυλάνε ασταμάτητα.  Αφού η πολιτεία δεν φροντίζει ας φροντίσουμε εμείς όλοι, γιατί όλοι μαζί εμείς κάνουμε την πολιτεία.  Ξεκινήστε από σήμερα την ενημέρωση, βάλτε το σκοπό και ξεκινάμε με σύνθημα όλοι μαζί δυναμικά για να έχουμε γερά παιδιά. 


Μύριαμ Κ. Ρόδος
  
 

2 σχόλια:

Konstantinos είπε...

ΑΓΑΠΗΤΗ ΜΥΡΙΑΜ..ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΩΣ,ΝΑ ΔΩ ΕΝΑ ΣΟΥ ΑΡΘΡΟ..ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΟΣΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ,ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΠΟΝΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΑΣ,ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ- ΟΛΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ -,ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗΣ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ..ΕΣΕΝΑ ΣΕ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΠΑΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ..ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΟΙΤΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΥΛΗ ΤΟΥΣ,ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΟΥΝ,ΕΣΥ ΕΧΕΙΣ ΣΚΥΨΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ,ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΞΥΠΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΗΘΑΡΓΟ ,ΠΟΥ ΗΘΕΛΗΜΕΝΑ ΕΧΟΥΝ ΡΙΞΕΙ ΣΤΗΝ ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ ΤΟΥ,ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΕΙΣ ΠΕΡΑΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ( ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ, ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΤΛ.) ,ΤΩΝ ΑΝΩΘΕΝ ΕΝΤΟΛΩΝ,, ΤΩΝ ΜΕΡΚΕΛ - ΣΑΡΚΟΖΙ - ΔΝΤ,ΗΤΟΙ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ..ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΤΛ.,ΤΟΥΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΚΚΟ,ΤΟΥΣ ΔΕ ΝΕΟΥΣ ΜΑΣ,ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΦΗΜΕΡΑ,ΠΟΡΝΟ,ΣΕΞ.ΠΙΟΤΟ,ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ..ΕΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟ ΟΠΛΟ,ΒΑΖΟΥΝ ΛΑΟΥΣ ΣΕ ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ..ΑΡΧΗΣ ΓΕΝΟΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΠΟΥ ΓΙ'ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΗ ΛΕΙΑ ΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ,ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ ΑΝΔΡΕΣ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΕΩΣ..ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ;;; ΕΙΜΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΟΣ,ΟΤΙ ΛΑΘΟΣ ΠΟΡΤΑ ΚΤΥΠΗΣΑΝ.. ΗΔΗ,Ο ΛΑΟΣ ΞΥΠΝΑΕΙ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟ ΦΙΔΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΦΑΓΕ ΟΛΟΥΣ,ΜΑ Ο Λ Ο Υ Σ....ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΣΟΥ ΕΧΩ ΞΑΝΑΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΓΡΑΜΜΑ ΣΟΥ,ΚΑΘΕ ΤΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΟΥ ΠΙΑΝΕΙ ΤΟΠΟ..Ο ΘΕΟΣ ΝΑ Σ'ΕΧΕΙ ΚΑΛΑ ΚΑΛΗ ΜΟΥ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Konstantinos είπε...

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΣΟΥ,ΕΧΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ,ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΙΝΟ. ΤΟ ΞΕΝΟΦΕΡΤΟ ΑΥΤΟ ΦΡΟΥΤΟ ΑΡΧΙΣΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ..Η ΔΗΘΕΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ,ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΣΕ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ,ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΙΧΕ ΚΙ'ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΤΗΣ..ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΚΑΘΕ ΗΘΙΚΗ,ΚΑΘΕ ΣΕΒΑΣΜΟ,ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.ΚΙ'ΑΥΤΟ,ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΗΝ ΝΕΑ ΓΕΝΝΙΑ ΕΥΑΛΩΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΗΣ,ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ,ΤΗΣ ΞΕΤΣΙΠΩΣΙΑΣ,ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ.. ΕΔΩ ΕΝΗΛΙΚΙΩΘΕΙ,ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,ΠΟΥ ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ ΟΛΑ,ΑΦΟΥ ΕΠΕΔΡΑΣΕ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΘΟΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΙ..ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ,ΑΠΟ ΗΘΙΚΗ,ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ,ΑΠΟ ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΜΑΣ..ΕΔΩ,ΜΑΣ ΒΡΗΚΕ ΑΘΩΟΥΣ,ΑΜΑΘΕΙΣ ΑΠΟ ΡΑΔΙΟΥΡΓΙΕΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΤΙΜΙΕΣ,ΒΡΗΚΕ ΠΡΟΣΦΟΡΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΩΝ ΜΑΣ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΥΡΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΘΕΙΡΟΥΝ,ΜΕ ΤΙ ΑΛΛΟ ;;; ΜΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑ. ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΗ ΜΟΥ ;;; ΤΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΙΘΗΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ,ΚΑΙ ΕΔΕΣΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΓΟΝΙΟΥ,ΟΤΑΝ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ,ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ,ΟΠΟΥ ΕΥΡΙΣΚΕ ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ. ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΑΠΑΓΚΙΣΤΡΩΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΗΘΙΚΗ ΑΥΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΑΝΣΑΡΙΣΑΝ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!